Saturday, February 28, 2009

sila baca tp jgn terasa (^_~)

BERKIRA??
ye, saya masih ingat orang berkata (bukan mengata ye) yang saya ni berkira waktu foundation year..bukan setakat foundation, maybe dari sekolah dulu..cuma sekolah tak berapa nampak sebab tinggal rumah lain- lain kan..sekarang ni tinggal hostel, jadi segala perangai buruk yang kita buat, orang boleh tau..shhhh, JAGA-JAGA TaU..

sambung cerita, att tu rm0.50 pun nak kira..saya memang berkira...tapi bukan KEDEKUT...sila check kamus, kamu akan tahu difference dia..tak kisahlah, bukan saya terasa pun bila kamu cakap saya berkira..so, setelah saya ditegur oleh roommate (tegur positif), saya start untuk tak berkira sangat..alah att halalkan je la rm3 dia buat makan nasi ayam tu, walaupun tadi dia janji nak bayar..haha, itu adalah cerita dongeng..still saya dah halalkan..

tahukah anda,saya berkira sebab saya ni dididik oleh parents yang duit bukan dicop dari bank, dan tak tumbuh di halaman rumah..sebut je jenama yg mahal- mahal..haram parents saya takkan belikan..kecuali kalau saya boleh mati tanpa benda tu..haha...itupun saya still doubt mereka akan bagi duit..eh eh waktu skolah dulu topup pun 2 bulan sekali je (purata ye)

saya rasa saya tak susahkan orang pun bila saya berkira..sebab saya hanya berkira when it comes to me..pasal duit kelas, duit buku, alhamdulillah cepat je saya bayar..tak percaya tanya zack, kan? (zack, sila angguk..haha) jadi, apa sebenarnya prob kamu bila saya berkira? ohh nampak miskin la ek..ke sebab saya duduk PUTRAJAYA jadi patutnye parents saya kena sangat KAYA then satu kereta MERCEDES, campur duit BILLION2 dalam bank (ececeh, kalau kaya takdelah masuk maktab sebab nak pergi oversea..hari ni juga boleh fly ke NZ) eh, lempang karang, haha...ngarutla dan sila sambung tidur macam tu.. saya dengan ini announce saya orang putrajaya yang tak berapa kaya dan tak berapa miskin..

alhamdulillah banyak benefit saya dapat bila berkira..contohnya, saya still ingat waktu kerja part time lepas SPM..orang lain dapat gaji, joli sana sini, saya pula simpan duit dan akhirnya dapat pakai braces.. walaupun dengan elaun rm4000 yang kita dapat sekarang ni pun belum tentu kamu dapat pakai braces kalau kamu tu suka boros sana sini...(eh saya bukan hentam orang yang suke berjoli ok, duit kamu suka hati kamulah nak buat apa)

pastu kan kalau kita berkira, nanti dapatlah beli barang jenama yang mahal sikit..ini teori att saje ye....saya pernah sangat jelous bila kawan- kawan saya pakai jenama mahal2..ada style sikit..kan, kan? mestilah, barang jenama dh lawa, tahan lama pula, contohnya belilah satu handbag Anya Hindmarch, boleh pakai seumur hidup.. saya pun suka barang jenama, aghh persetankan ketidakhipokritan saya..selalunye duit yang saya berkira tu boleh saya gunakan untuk beli barang barang yang maybe setahun sekali je saya akan beli...dan sebb waktu tu duit ada banyak, maka saya tak perlulah guna kad kredit, ha bolehla cakap kat akak salesgirl tu "berapa beg ni kak? rm1000, oraitlah, saya bayar cash, boleh?" eh2 tak baik riak tau..(tak adalah, dah kau cakap aku miskin just sebab aku tak ada barang jenama2, ni aku nak beli kau bising pula)

- sebenarnya dalam kehidupan yang betul, saya lebih suka guna visa debit card sebab saya suka nak dapat reward points dia tu, lepas tu saya tipu je, saya takkan beli beg rm1000 kecuali kalau husband saya cakap saya nampak cantik dengan adanya beg tu (^_^)-

dan bukan nak brag, dear, walaupun saya bayar tiap- tiap bulan Rm100, so elaun saya pun tinggal rm330 je, saya belum pernah pinjam duit dari mana- mana budak maktab..oklah, sangat hiperbola, tak lebih Rm20 i guess..maybe rm10 je max...except satu time tu, itupun sebab KEBODOHAN saya yang melampau..tak percaya tanya azu, kan? jadi, setakat mana kamu rasa berkira ni susahkan kamu..patutnye senang la kan, kamu pun tak payah susah- susah sediakan pocket money untuk saya pinjam bulan- bulan, kan... saya cuma minta elaun dari FAMA je..itupun selalu rm100...malas minta lebih..kan dah cakap saya tak kaya..

realitinya, sebab saya berkira, saya jadi sangat appreciate pada barang- barang saya.. contohnya hp yang saya ada, setakat ni 2 je.. orang kalau hp hilang, tak ape boleh beli baru, tapi saya mesti nangis dulu..contohnya hp 1st saya hilang, saya sedih sangat sebab hp tu ada sentimental value, saya sanggup tak turun kantin 6 bulan nak kumpul duit buat beli hp tu (isk..isk..isk..) dan kalau kasut, koyak tak boleh pakai mana pun saya boleh simpan dalam rak kasut sampai lah umi cakap "nak betulkan kasut tak, ada cobbler kat tepi jalan tu" dan saya pun bersorak gembira..seronoklah bila kita tahu appreciate barang..bukan setakat main campak je dalam tong sampah bila rasa benda tu dah out dated..

sekali lg, saya nk TEKANKAN..saya tak kisahlah kamu nak buat apa dengan barang atau duit kamu, tapi tak payahlah nak kata orang yang berkira ni negatif saje..kalau dia tak susahkan kamu, tak perlulah kamu pun nak stress sebab benda tu ye..

-dan entry ni adalah general statement-

Wednesday, February 25, 2009

utk farah..

Rules: It's harder than it looks! Copy to your own post, erase my answers, enter yours and tag people you want. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real; nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question.


1. What is your name : Athiyah
2. A four letter word : asal??
3. A boy's name : amirul..cant think of another name
4. A girl's name : aira.. sje teringat..
5. An occupation : anthropologist.. what is that??
6. A color : a purple..wawawa
7. Something you'll wear: anderwear...haha, bgsnye jwpn att..teruskan
8. A food : anything..wawawa
9. Something found in the bathroom: a mirror...
10. A place : akan difikirkan :P
11. A reason for being late : anta anak gi skola dulu...hehe
12. Something you'd shout : arghh...row row row your boat..arghh..z1c je akan fhm huhu
13. A movie title : armageddon
14. Something you drink : air masak
15. A musical group : abba..
16. An animal : an elephant..
17. A street name : alan maharajayeya-sebutan baby (jalan maharajalela)
18. A type of car : audi..
19. Title of a song : apologize- timbaland

tag jatuh pada:
-shikin....
- kayrol zafry (in case kamu baca)
- hafizuddin

Note: seriously, sy x minat tag..pada sy, tag itu sgt susah..kenapa, sbb sy perlu berfikir..bukankan berfikir itu memnatkan? tp hari ni sy nak relax, sbb sy rase tag ni besh gakla..ok from my vantage point, i kasi 4 stars out of 5..

Monday, February 23, 2009

kan bagus kalau aku boleh buang je kamu dlm hidup aku..

aku x suka bila kau bagi aku masalah waktu aku plg perlukan kau..aku x suka bila aku kena sacrifise byk benda sbb nk elokkan kau..kau mmg suke merajuk ke?ke sbb aku terlalu depend pada ko, ko rasa kau patut jauhkan diri jap dr aku?

ahh...kalau je aku boleh buang ko dr hidup aku dan cari yg baru..
kalaula lepas aku buang kau, ada lg org nak ngn ko..xpe, aku tggu elaun sem dpn..
pas2 aku akan tuka laptop bru hahaha...

abih rm230 aku psl ko asyik2 nak rosak..
lantak ko lah..mls dh nk layan..

Tuesday, February 17, 2009

kalau ada award tu..aku mst mng...

kalau ada award org yg plg mencapub waktu sakit, mst aku akan mng..kalau ada award org yg slalu jatuh, mst aku pun mng.

waktu form 3, aku jatuh tangga gak..dpn budak2 taekwando, sbb waktu tu ada practise utk perform waktu hari sukan..serius malu gila..aku miss 2 tangga je pun..sakitnye cam biasa Tuhan je la yg tahu..pastu sape ntah cadangkan eh, eh bukak tudung die tu..berpeluh2 die ni..argh, celaka la..huhu..gi klinik dgn free hairnye..sumpah aku pun malu nk mampus..nk msk dapur..amik pisau..hunus kt perut..haha..emosi gile..xla smpi cam2..kt klinik, doc ckp ligamen injuries tp xde lak kene simen mcm skrg..bandage je..padahal lg terok dr yg jatuh skrg..

2 hari lps, aku terseliuh btul2 kt dpn bilik pensyarah blok akademik..rasanya sbb high heel tu..celaka btol..ok, jgn Mencarot la att..so, mmg mls nk gi hosp sbb terseliuh kn normal..tp dh lect suro gi, gi je la..and then kene masuk wad..dtg pakar, die menakut- nakutkan aku..dia ckp i think we've to do operation considering that ur bone is dislocated..(say what??) pergh..pe benda ntah pas2 die mengarut..and then, aku ckp..ok doc, do u mind if i do the operation after i've done all my assignments?and doc pun wat muka, "say what?" haha...

that night, my right leg was cemented..damn, i told the abg jururawat..kaki sy terseliuh je ni bang, takyah la simen bagai..abg tu ckp, kita nak bagi sokongan je ni..yelah ko, lg ssh aku nk jln tau...

so, the docs came again the next day, and they said no fractured..
so, i took the opportunity to ask the nurse whether i can be discharged by that day..
and yes, i am out now..

tau je la hosp, mknn die sgt sucks..sgt tawar..
pas2 thanx pada docs tu aku ssh nk jln, ssh nk diri..sume ssh..
tambah ssh bile dh sambg kuliah..btw, dpt cuti 9 hari..
tp aku xkn cuti 9 hari sbb rase cm nnt byk miss kn...
pas2 mdm ross kate kehadiran akan still deduct..



so my full diagnoss is:
accessory navicular bone
prominent navicular prominence felt b/l
mild tenderness medial side of foot talonavicular joint
full rom
sensation intact


ade sesape tau x maksud bende 2 sume??

Ok..nak rehat skrg...see u when i see u..(^_~)

-ade x aku bgtau kene gasttrik attack sbb doc tu kasi ubat asid kt aku walaupun dh dibgtau aku gastrik teruk..baik punye doc..sbnr nk ckp cel*%&a-

Sunday, February 15, 2009

Kamu Cinta Dia? Sure??

Doubt thou the stars are fire,
doubt that the sun doth move,
doubt truth to be a liar
but never doubt that I love~ William Shakespeare

Someday, I would want to write like Shakespeare..I would like to make a name for myself..menyimpang dr tajuk skjp..

I may not really know what is the meaning of LOVE, coz everyone has his/her own definition..but I know exactly what MEANINGLESS LOVE is all about..

antaranya:

1) on9 love: kateg0ri plg worse..slalu x kamu jd mangsa "i love you" walaupun bru kenal 2 bulan, chat hari2..die dh boleh kate dia syg kamu..bkn mau menidakkan kebenaran yg on9 relati0nship sometimes work..cume biarlah ikhlas..bkn sbb kamu desperate mau ada gf..sblm si dia bg persetujuan samada mahu jd gf kamu, hari2 kamu ckp "i love u", "lap u" la..bile sje dia ckp "sory ya, kite jadi kwn je"..hmm..harapan la kite remain friend..konon2 merajuk dan x prnh chat lg lps tu..klo cinta tu ikhlas, knape kamu perlu berenti berharap??

2) cinta yg perlukan bukti- alah..bukti tu la..klo kamu syg aku, kene korban jiwa raga..zahir dan batin..dan perempuan, kadang2 termakan pujuk rayu lelaki jenis ini..dan k0rbanlah segala-galanya..bile dh kene tinggal, bru menangis melalak meraung x igt dunia..buat kamu gadis Melayu, ingatlah Tuhan sikit ye..dan kaum lelaki, tolong jgn mainkan perempuan, okay??

3) cinta yg perlukan sebab- mmg cinta perlukan sbb..yg BETUL..ini maybe rmi x fhm..tp sng citer..kamu cinta die sbb die LAWA, TINGGI, MIX, KAYA, PANDAI...klo pilih org tu, biarlah sebab s/he is who s/he is.. klo lawa, tua2 esok berkedut gak..klo kaya, satu hari boleh bankrup..klo pandai, satu ari boleh amnesia..hehe..klo mix, malay pun ape kurangnye..jadi sila suka org itu kerna kamu mmg suke die dan peribadi die..itu yg plg BETUL

4) cinta dgn harapan yg tinggi menggunung- ni mostly sume org expect..klo dh bercinta tu, nk bf ade sentiasa kat sisi. Hari2 kene ckp "i love u"..bagi chocolate, belon bentuk hati, candle light dinner, kata2 romantis setiap masa..ad0i, kesian jugak kat kaum lelaki yg dpt gf cmni. .give them a break..klo x ckp i love u satu hari, nak merajuk.. hurm, realiti cinta kn bkn mcm tu..blum kahwin, nak brag dpn sume 0rg yg kononnya kamu dpt bf/gf yg plg bagus dlm dunia...utk mereka yg mmg r0mantik, aku x salahkn kamu..kalo both parties suke suasana romantis, k0rg teruskan la percintaan korg..hehe- xdpt terangkan expectation lelaki pd gf nye..aku adlah perempuan-

5) cinta yg ala2 dipaksa??- ni aku rse 0rg mst tension..yela, name je kekasih hati bagai..tp x mcm pon..klo ajak kuar je, ade je alasan dibagi..skli due tu tahan la..dh asyik dit0lak, mau jugak cri yg laen..tp bab pau kekasih die, pandai lak..siap manje2 lg nk mintak duit la, r0k0k la..bru la nmpk batang hidung..lg ter0k yg nak xnak je..ala2 kene pakse mak bapak utk cintakan org tu..sian wat org cm2..x suke ckp x suke..

6) cinta pandang pertama- bile ku msk yahoo answer, ade yg kate love at 1st sight wujud, ade yg kata tak..according to research, xde cinta pandang pertama..kamu hanya suka dia..once you know that person, only then you can seriously in love with him/her...btol kn..bile kamu nmpk die, dan kamu suke, kamu akn amik no hp die, kuar date dgn die, then bru kamu kenal siape die..

7) cinta hanya di depan mata- ye..ku x suke golongan ni..dpn kite punyelah "u la dunia i" kt blkg..pergh..sgala setan muncul..spare part xyah kire arr..bajet klo kite tgglkan die, ade pengganti..lg satu, ye2 declare sudah couple, tp dalam FS, MYspace, Facebook..mengaku single lagi..maybe kamu xmau saham jatuh..whatever..

8) cinta muda-mudi (puppy love)- yg ni ridiculous..hakhak..cinta zaman muda..ade yg tahan, ade yg tak..pape pun..adik2, dunia tu masih besar..hehe.dan lelaki itu masih ramai..i guess :P

ada fikiran lain? sila sambung..pernah rasa kamu dlm situasi ini??kalau ye, try utk impr0ve percintaan tu...klo x b0leh, tinggalkan aje 0rg yg x berguna tu...buka mata kamu luas2..nilai partner kamu..Okay, kamu b0leh kutuk aku skrg :)

-on9 love sgt sucks-

Tuesday, February 10, 2009

entry tanpa emosi..kononnya


semalam, saya baca novel..dan sebab tu saya tergerak hati nak tulis entry ni..Dalam cahaya kasih qaisara (ye, saya masih baca novel melayu,kesian rommate ku terkejut..hehe), saya malas nak simpan lagi intro paling bosan pernah saya tulis (intro dah didelete)

jujurlah, saya jadi hairan dengan satu jenis manusia yang dengan bangganya canang sana- sini bahwa mereka tak lagi teruna atau dara. sebab semaju- maju malaysia pun, masyarakat mesti akan pandang jelek pada kau bila kau banggakan benda yang satu tu.. tak ada makcik pakcik (lagi advance uncle auntie) yang akan tepuk tangan bila kau kata kau dah berzina berpuluh-puluh kali..tak ada kawan- kawan kau yang akan kata kau hebat di ranjang hanya sebab kau dapat one-night-stand sewaktu first date kau..belum lagi di msia..kecualilah kawan kau tu pun satu fesyen sesat sama kau..

dan aku paling tak boleh approve kalau kau jadikan keadaan sekililing sebagai alasan untuk kau teruskan perbuatan terkutuk kau tu. contohnya, mungkin sebab kau dah duduk kat UK dari kecil, jadi kawan- kawan barat kau akan kata kau gay/lesbian kalau kau masih lagi dara di umur 16 tahun. ataupun kau boleh gunakan alasan yg at last, kau still akan kahwin dengan dia juga, jadi apa bezanya have sex now or later? even lagi 1 jam kau nak kahwin pun, korang still bukan muhrim, jadi batasan tu kau sendirilah jaga..atau mungkin kau pernah kena rogol, jadi kau rasa dah tak guna untuk kau berlagak macam anak dara lagi. ataupun paling teruk, jadikan alasan parents kau tak kisah, YANG KAU SIBUK BUAT APE??

pastu boleh pula kau bagi alasan, kalau u kat tempat i, org dah offer free pun takkan u tolak..dia tu dahlah hensem,cantik, kaya, bergaya...itulah beza kau dan orang lain..Iman lain-lain, ok..jadi janganlah jadikan FREE tu sebagai alasan untuk kau samakan diri kau dan orang lain..supaya kau tak rasa bersalah bila berzina..

lepas tu, startlah sikap tipikal kita. asal nak nasihat orang je, kita cakap, AHH BAJET BAGUSLAh KAU..KALAU RASA BAGUS SANGAT, JADILAH USTAZ/ USTAZAH. kalau jadi ustazah je baru boleh nasihat orang, nanti dunia ni jadi syurga syaitanlah, pandai!! dan Nabi pun bersabda, kalau kita lihat kemungkaran, cegahlah dengan mulut. kalau tak boleh, dengan anggota badan, kalau tak boleh dengan hati, itulah selemah- lemah iman. jadi, kalau aku cegah dengan blog, even jatuh kategori iman yang lemah, at least ada effort nak berusaha..

dan kalau bcakap perihal teruna/ dara, nanti adalah yang cakap, ala, benda tu NORMAL la sekarang..tengoklah barat, duduk serumah, ok je..habis tu, kau ingat sekarang ni kau kat negara diorang ke? kalau pun tak mahu mengaku melayu, islam hanya kat bibir, at least peganglah pada budaya Timur. bukan semua budaya Barat buruk, bukan semua budaya timur tu baik, kitalah yang kena nilai baik buruknya culture tu. Dan setahu aku, mat saleh kalau duduk serumah tanpa ikatan perkahwinan, itu tandanya mereka dah commit pada satu sama lain..orang kita? percayalah, less than 10% je mcm tu..the rest nak have fun semata- mata..

so, tak payahlah kau cakap org macam aku ni atau ustaz- ustaz luar sana kolot..narrow-minded.. sebab setahu aku, TAKDE lagi agama yang halalkan zina..cuma itu dah jadi culture..and yeah, just sebab kau pakai baju berangin, mini skirt, rambut diwarnakan, speaking ala-ala mat saleh, kau ingat org tak tau kau tu melayu..mungkin je mat saleh pun tak mau terima kau sebagai bangsa diorang..malu kan??

kalaupun tak mahu lihat zina salah dari hukum agama, tengoklah effectnya dr segi kesihatan..at our age, kalau sexually active, nanti dah kahwin boleh dapat kanser serviks..yang lelaki tak tau lah pula penyakit yang akan datang..

tak taulah kenapa, but i still believe that even though God knows how many times have you had sexual intercourse, your conscience will tell you that you've done something wrong..maybe je kau pernah nak stop, nak bertaubat, tapi susah..sebab dah terbiasa..jadi, pandai- pandailah beringat sendiri..kalau setiap kali kau dating dgn bf/gf kau yg mendorong pada zina tu, jadi janganlah berdating..kalau nak juga jumpa, tryla puasa time tu..jgnlah ikutkan sgt nafs al-lawwamma tu..chewah...

org kata, lelaki yang baik untuk perempuan yg baik, dan sebaliknya..jadi, kalau tahu diri tak sebaik mana, janganlah impikan lelaki/ perempuan yg taraf angel, baik, soleh semua..biar realistik..

aku pun tak taulah berapa ramai kawan aku dari tadika sampailah di mktb ni yang dah jadi pemangsa dan mangsa..rasanya, term paling tepat ialah yang merelakan dan menghalalkan zina ni..tapi rasanya baik tak tau, sebab aku akan jadi sedih..dan ye, aku memang agak emosional dalam bab ni..

aku tak mahu menghukum orang macam ni melulu, mungkin memang keadaan yang menjadikan kita macam tu..sebab tu, aku menulis ni pun sekadar peringatan untuk kawan- kawan dan DIRI SENDIRI..jujur..sebab aku tau tanpa iman yg kuat, bila- bila je boleh terpesong..jadi harap- haraplah bila kita semua ke NZ, Tuhan kuatkan hati kita..doa sama- sama, ok??

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin