Sunday, March 29, 2009

aku patut jd pencinta alam je..

earth hour igtkn aku pada something..
yup, ketenangan yg dh lama aku cari..
pelik, kan? bunyi lagilah mcm poyo..tp betul ni..

earth hour igtkn aku pd cita- cita aku..
i'm the type of girl who doesn't think much of my future..
not really, but let's just say, I am happy to let my life be as it is supposed to be..
So, I don't recall the times when I really feel like I should be a doc, or engineer, or entrepreneur..
I don't have many great ambitions..

I rather have a boring ambition...
The first one, pencinta alam..
the second one, a linguist..
the third one, a millionaire..
yeah, I know, I think much about money..but hey, I didn't lie when I told you that I wanna be a millionaire..seriously...

talks bout being a nature lover..
I love nature..but not to the extent that I'll pick up every rubbish on the floor..
or to say that I haven't thrown rubbish from the car..
I did, of course, I'm a human..but I can feel a sense of belonging just by looking at the pictures of waterfall, lakes, mountains, forests, snows, sunrises.. It's the most wonderful feeling I've ever get, besides than falling in love..and I wondered if I'm truly in love?? hell no.haha.. not that I will go to france to see gorges du verdon, or Niagara falls, etc.. just to have some brief moments when I can feel that the beauty of nature is all around us at all times, when a combination of elements present themselves in a truly spectacular way. Like I'm fortunate enough to actually be there, and I can look back fondly upon the memory.

the bottom line is, I really support Earth Hour..i like the way we are putting our effort to save our mother nature..dan aku agak terasa pada yg x tutup lampu, walaupun itu pilihan kita sendiri..xpe, aku takkan kutuk kamu pun..kesedaran masing2..kalau kamu rasa tutup lamu sejam, tak bawa apa2 faedah, mmg aku syorkan kamu baca buku2 yg berkaitan dgnnye..mungkin nnt kamu jd pandai sdikit when it comes to mother nature.. xyah nak terasa, aku tak tau pun sapa yg x tutup lampu :)

ohh earth hour.. aku x suke pjaya..diorg x tutup lampu tahun lps..pjaya suke membazir..die bajet die "hawt" (hot) la tu.. lampu byk nk mmpus, selang 20m ada lagi lampu jln..aku rase diorg bangang.. aku bajet mencintai alam la sgt haha...

eh, mmg aku cintakan alam pun.. peti ais kt umah pun CFC free.. ye, mak aku x prnh tanggalkan sticker CFC free tu sjk mule2 beli..ohh, aku xde air cond..ayah aku ckp nnt bazir elektrik.. haha..dan mrk juga dh tutup lampu td.. (ini cakap serupa bikin)

ok, thanks pada siapa2 yg dah tutup lampu, kipas sume.. aku appreciate sgt.. kalau aku jadi millionaire, mst aku dh kasi duit kt korg :)

p/s: suke menyapu tu boleh kire pencinta alam x?sbb ayah aku suke sgt menyapu..dan mop lantai..dan sidai baju..lipat baju..pegi pasar.. weh ape merepek ni? haha.. aku rase aku ptt sambung cita2 utk jd pencinta alam balik..

Thursday, March 26, 2009

aku pun nk minta maaf gak..

setelah sekian lama..
maka tadinye dgn official aku mjadi followers pd org2 yg follow aku...
sory ye kengkawan yg dh lama follow..
in case kamu terasa ati sbb aku x follow kamu..

hmm..aku x follow sbb aku dh wat link korg..
jd igt dh ckup..sbb pe je tulisan korg mst aku bace punye..
mmg best..tp bile fikir blk mcm x elok/ x kenang budi/ mcm syial klo aku x follow korg blk..
especially budak2 satu cohort kan..kan?

ceh ckp pjg lebar pun point die ialah..
skrg klo korg follow aku, aku akan follow korg..
minta maaf sekali lg ye..
and thanks pade Akma yg tlh menyedarkan aku..
kema mst blurr nanti ni..wawawa

p/s: nk tutup blog private..bkn tulih pun..poyo je lebey wawawa

Tuesday, March 24, 2009

kaki itu sembuh jugak akhirnye

setelah 1 bulan kaki disimen, alhamdulillah semalam aku dah buka simen tu dah boleh berjln mcm biasa balik..cuma agak sakit sdkt dan maybe perlukan urutan (dr pro shj ye)...

apapun, aku teringin nk luahkan sikit perasaan spjg kaki disimen ari tu..

duduk di kerusi roda, itu x fun.. bile org pandang, jujur aku x rase glamour pun.. pandgn sinis org lg buat hati aku rase jengkel.. klo kamu tanye utk show concern, i thank u for that.. tp bile org buat muka dan sindir bile aku kate aku jatuh tangga, itu rude namanye.. mcm aku yg minta utk jatuh tangga..itu nama accident, pandai!! bkn aku nk muka simpati org, tp at least xpyh la nak tmbh lagi satu kesakitan dlm hati org..

aku slalu kata kt diri sdri, kena positif walaupun duduk atas wheelchair.. seminggu nmpk ok, happy je.. msk mggu ke-2, ke-3, aku start rasa down..kecewa lah..bila benda simple pun nk mtk tlg org..cthnye belikan mknn.. rasa sedih, sbb aku jenis independent.. x suka gantung harap kt org lain.. x perlukan parents utk dtg melawat jauh2 juz sbb jatuh tangga.. jd, kamu imagine perassan aku bile sume bende kene pertolongan org? rase rendah diri..takut org mengata.. takut org x sggp tolong..

tp kalau kamu try imagine pun x sama dgn perasaan aku.. kamu boleh ckp kamu faham, tp faham luaran.. bile kamu sakit, mmg kamu nmpk mcmane dunia akan layan kamu.. ade org sggp tolong, ade org tlg sbb nk jaga hati kwn, ade org x sanggup tolong lgsg.. tp aku x kisah sgt, sbb menolong org, aku faham, bkn senang..unless itu kwn baik kamu, atau siblings kamu...sbb tu ade proverb, a friend in need is a friend indeed..

Pade kwn2 yg dh byk menolong sewaktu kaki aku sakit, thanks byk2..jugak pade yg doakan spy kaki aku cpt sembuh, Tuhan je boleh balas budi baik korg semua.. and i'm glad i can walk again...dan aku nk lebih appreciate kaki aku pasni...

p/s: so glad i've done all the presentation..wawawa

Saturday, March 21, 2009

My Complete List

alhamdulillah cuti ni tak beban sgt..x byk homework...
act, kalau ade homework pun mst aku jd skema dan akan abihkan gak..
sbbnye kebosanan duk kt umah..aku pun bkn jenis bjalan kuar..
tunggu alamanda ada sale ke..org nk blanje ke..huhu..

so, antara bende2 yg dh aku settlekan spjg di umah ni:
1) siapkan oral presentation for Linguistic- baru start smlm..ayah aku bising2, kata nk balik bru wat..skali aku terkuar ayat "relax sudah" haha..ayah aku diam :)

2) powerpoint BMK (ucapan)- x sangka buku karangan darjah 6 kpunyaan adek aku msh bergune..aku amik je cth karangan dlm tu hahaha

3) download lagu2 kat ares- lagu baru ada 32 sume..ade gak citer death note 2..sape nk bolehla request

4) shopping online kat Ebay, amazon.com, forever 21, harrords.. mcm syial..igt nk beli, tp tggu visa tu aku isi duit dlu..harap2 kt mktb boleh bkk arr!!

5) siapkan skrip hur ttg cite enchanted- smlman x tido memerah otak (hyperbole je tu)

6) kurangkan berchatting..1st time kot kt umah aku x chatting mcm org gile.. pelik, dlu gune tmnet 1515 tu aku chat 24/7..skrg ade wireless nk pandang laptop pn cam xde selera :)

7) ohh..bank in rm1220 dlm tabung haji..wat saving ke NZ (btw, kite dh dpt student ID wawawa)
tp rasenye x byk pun yg aku bank in sume gara2 nk membeli printer, repair laptop.. jd pas ni elaun aku stp bulan akan jadi rm430 blk..sedey.tp cool jeh!!

itu je la listnyer.. yg x siap LG handout je mls aku nk wat..x phm pun..nnt nk tiru ye huhu!

k, maktab i'm coming..duh, i still do not miss u

Tuesday, March 17, 2009

rindunya zaman tu

ser0n0k rasenye bila dah balik..i mean 2 bulan lebey kat maktab..internet pun x berapa laju..and the best thing, i dont have to trouble my friends anymore.. :(

bila balik, x sangka pulak adik2 dah besar..rindu kn kenangan kecik2 dulu..gaduh2 dulu..skrg klo gaduh, x melibatkan fizikal..cm x besh haha..rindukan kenangan di mane kitorg bertumbuk..kitorg slg tarik2 rambut..aduh..rindunye!!

skrg klo bergaduh, main ejek2 je..bosan la, cm xde saingan..of coz nnt aku yg beralah..haha..tp bab bertumbuk mmg aku xmo kalah..teringat aku baling periuk nasi smpi kemek akibat sakit ati dgn abg aku...pastu boleh plak berjalan kuar sambil menangis gi skola mak aku.. itu darjah 5..woa, sgt berani tuh.. :)

adik bongsu aku pun dh darjah 5..adik laki dh form1.. lg sorg form 4, n sorg lepasan SPM.. yg form 4, kejap lg nak gi SBP..yg lepasan SPM tu xtaw lg..tp insyaallah i hope dpt gi oversea..result die 9a..7a1 and 2a2..klo nk congrats die, sila klik shikin..hehe...

teringat pula mcmane makin diorg besar, makin aku rase aku harus pr0tect diorg..ssh kn jadi kakak sulung.. sbb tu aku slalu larang diorg buat mcm2 bende.. mungkin agak tegas, tp sape x syg adik..laenla kalo adik ko setan, kan? haha..

bila tgk balik photo album lelame..tercuit hati.. rapatnye kitorg dulu..skrg mcm dh x sgt..mgkn sbb jarang jupe.. siblings aku ade 2 group..satu group 3 org.. abg aku, aku n shikin slalu buli yg 3 bawah..jarangla sgt di0rg x nangis..klo x nangis, mst jd mangsa carutan...haha

aku rase mane2 aku pegi pun, childhood bsama siblings yg paling aku kenang.. xde satu pun yg tinggalkn kenangan pahit.. klo ade pun, itu kn zaman budak2..

part plg x best bile diorg dh bsr ialah memasing pemalas nk mamp0s..pastu aku la jd tukang msk kat umah ni..slagi aku x masak, haramlah nak berasap dapur tu..

pemalas..pemalas...buat kerja la beng0ng...

Thursday, March 12, 2009

To lock or to unlock?? ohh you hold the key 2 my heart

2.04am..title dh sedap..cliche la sikit..tp teruskan membaca..

tak boleh tidur ni..fikirkan bf kat desa tercinta..eh, silap..fikirkan home sweet home :P

waktu kelas tadi i've had a discussion with some of my friends in this maktab..they were talking about cleaning up the locker..one girl said she always locked the locker because she finds it difficult to take back the things she've put in the store when she didn't hold the key herself..so, the other girl said, "oklah, at least you have reason".. and continued " i dont understand why there are these ppl who don't clean up the locker for the other ppl who will be staying here..imagine if ppl do the same thing to u"

so, i started to imagine what it feels like if others lock their locker instead of letting me to use it while they're gone..in my head, there's a voice.. bayangkan kamu duduk dalam kasut dia (imagine if u were in his/her shoes) ataupun bayangkan kamu merayap bawah kulit dia (crawling under one's skin- as in TO kill a mockingbird)..

simple je answer dia..i get irritated..or not..confuselah..sory la beb, bab visualisation ni mmg sy lemah.. so, terimaginelah how i will write a note for the owner of the locker..ayat baik punya:
"utk org yg kedekut lokar dia mcm byklah sgt barang kemas dlm tu, ikut hati mahu je sy pecahkan loker buruk kayu yg usang ni..tp sbb sy ada manner, jd sy tulis nota je la ye...selfish la tu..nnt Tuhan balas balik perbuatan awk ni..sy doakan org wat benda sama plak kt awak..kalau agak2 tak puas hati, kata sy penakut, anonymous, meh la amik hp and call no ni 013-449XXXX ..ada berani nk ajak jumpe? tp kat KFC la ye(eh eh, still boikot)

macam tu la imagination yg tak pernah terlaksana pun..maybe bcoz i haven't encountered any..and if i am to encounter that situation, i'm not sure i have the courage to write that kind of letter..(ok, clap ur hand for a well- mannered girl..pirahh) haha!! tapi serius ni i wont do all the surat layang semua la..it's just a locker anyway :)

melayang dh imaginasi..ok pusing balik, kita masuk dalam kasut dia.. still, i can't think of how would i react if someone lock their locker while i'm using the room..conclusionnye, macam biasa "m0de blur: buat bodoh..reason, aku xdpt fikir lg apa perasaan kalau org wat cm2 kat aku.. lagipun itu loker aku, kan? kan??

- tp btullah ckp kwn sy ni..mane taw org tu nk simpan dompet isi ribu2 ringgit dlm loker tu, kan? mcm safety box kot..

Tuesday, March 3, 2009

maid of honour

this week byk benda baik happen..
xmo ckp pjg lebar..
just nak cakp td jupe sheikh muzaffar
pastu dpt email from NZ, wow, maybe kitorg dh official jd student of VUW
and...

ok, pernah tak rasa affectionate pd someone but not to be able to say it loud?
mcm maid of honour..
cite yg same..
gi lah tgk citer tu, nnt korg mst fhm ape yg sy ckp..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin