Saturday, August 29, 2009

hari malang saya

saya try untuk tak update blog lagi. tapi saya nak cerita pasal semalam, hari malang saya. hmm, when things couldn't get any worse..

first, saya stuck dalam traffic jam. first time stuck teruk macam tu. sampai adik saya yang nak ke stesen ERL pun bengang and turun jalan kaki pergi sana. Saya pula dah menggelabah, nak cepat sebab umi nak guna kereta. 

Ambil kawan baik saya dulu. Dia lambat. terpaksalah saya tunggu. Sampai rumah, saya dah takut kena marah sebab lambat. Alhamdulillah tak kena. Umi suruh beli mee. Ayah tak makan spaghetti yang saya masak, lidah orang Melayu pure kan. Tapi sedaplah, sebab kucing pun layan :P 

Jezmine yang syok makan spaghetti

Saya pun kelam- kabutlah bawa kereta, pecut laju satu macam coz dah almost 7pm. Fikir makan je :P Sampai kat selekoh, saya terlanggar divider bunga. Apa benda ntah nama benda tu. Dahlah tak pakai cermin mata. Teruk gila accident tu. Kereta jadi tak stabil. Ke kiri, ke kanan. Yang peliknya, memang kaki saya tak boleh tekan brek. 

Sekali parking, tengok rim dah keluar dari tayar. teruk betul conditions tayar tu. Saya naik fobia nak bawa kereta dah. aih..beli pizza 2, buat sejuk hati ayah. haha..gila kaki bodek, taklah act memang dah lama nak belanja family makan pun. lepas tu bila malam, kemas- kemas after makan, boleh pula terpecahkan pinggan. Sorok- sorok je buang kaca tu. Takut lagi..

Paling teruk, research article yang saya duk cari 2 hari kat UKM tu satu apa pun saya tak faham. terpaksa saya cari article lain dalam internet. Ini tak tidur dari semalam ni. Lepas solat subuh, saya nak tidur sampai tengahari. Puas hati..

Tiket balik SP 12 mlm Sabtu. Gila ar maktab. Kalau dah cuti hari Isnin, bagilah cuti terus hari Ahad tu. Habis satu hari guna untuk travel. Saya tak pernahlah rasa best cuti hari Jumaat and pergi kuliah hari Ahad. Tak faham apa relevannya. Kalau dah faham pun still tak nak faham. Saya harap nanti tak kena posting kat Kedah, Kelantan and Terengganu. Saya bukan tak suka negeri ni, saya tak boleh adapt dengan sistem cuti dia je. Itu je. 

Thursday, August 27, 2009

Jadi bijak??

senarai favourite webpage saya, cuba tengok blog kat no berapa..DUA
Makin lama, makin banyak pula benda saya nak cerita. Ada kawan saya pernah tanya, blog ni orang cerita pasal hal peribadi dia je kan? Waktu tu, saya cakap "mana ada". Beriya- iya pula tu cakap tak. Tapi, bila fikir balik, betul pun huhu.. Ok, ok so saya dah decide nak buat post baru selang 2 hari, bergantung pada internet. Saya taip banyak- banyak dulu, simpan dalam draft. Bijak, bijak..
Ada orang tegur, entry saya panjang- panjang. Hmm, saya tak tahulah nak pendekkan macamana dah. Kadang kadang betullah, ikut suka hati kitalah nak buat apa, tapi in life, things don't work that way. Kita kena juga dengar cakap orang lain. Sebab tu, saya buka poll, undilah sama ada nak saya pendekkan atau kekalkan kepanjangan entries saya. Dan undilah dengan bijak..
Sekarang ni serius rasa gian nak menulis. Macam drug pula. Saya ingat, nak samakan nisbah saya bercakap dan menulis. Kalau dulu, katalah 5:1, sekarang nak 5:4. Math is life, life involves Math. Damn, I hate Math!! Nak kira baki duit pun terkial- kial..Ini tak bijak :(

Wednesday, August 26, 2009

Populariti + jealousy + krisis identiti

Ada 3 benda yang memakan diri. Populariti, cemburu dan krisis identiti. 

Waktu sek ren, saya popular. Anak teacher. hehe..tak ada yang berani cari pasal, sebab umi tu ibarat "kabel" di sek. Kamu buli saya, siaplah..

Waktu sek men, saya popular sebab abang saya, dan status sebagai wakil syarahan bahasa inggeris. Semua senior kenal. Bonus, senior lelaki. Senior perempuan pula jadi jealous. Ini tak bagus. Over jealous, padahal sumpah saya tak pernah menggedik pun dengan lelaki kat sek tu. Sek agama beb. dahlah waktu tu social skill tak bagus sangat. Normallah abang- abang ni suka kacau budak- budak form 1, form 2. still cute what :P  saya rasa diorang bukan jealous sebab saya popular pun, tapi the fact that saya ni dahlah tembam, pendek, gigi tak lawa, pun boleh popular. Mesti diorang rasa dunia dah terbalik, yang lawa, erk, bajet lawa pun ada yang tak kenal.. 

saya keluar dari sek tu waktu Form 3. Bila dah terbiasa jadi popular, saya terbawa- bawa perasaan tu kat sek baru. Jadi, samada saya buat benda yang boleh buat saya popular, atau fit in dalam group yang memang dah popular. Populariti yang memakan diri.Kamu tahu, peer pressure tu benda yang serius. Lagi serius, kalau kamu tak ada jati diri sendiri. Tapi, kamu still nak dikenali. Jadi, saya ikut diorang. Trend diorang. Trend popular zaman sek men, sentengkan kain. Pakai tudung, rambut tak masuk dalam scarf. Kalau rambut panjang, lelaki dapatlah tengok. Tak buat homework. Malu nak mengaku inilah saya dulu..Aih..

Zaman remaja bukanlah benda yang saya banggakan pun. Krisis identiti. saya rasa waktu tu kawanlah paling memahami. Parents tak. Sepatah diorang cakap, sepuluh patah saya lawan. Masuk form 4, saya dapat group yang agak nerd, sekarang tak dah..huhu..Saya nak jadi popular, tapi Tuhan tak bagi. Ada hikmahnya. saya jumpa friends for life. Sebetulnya, geng. Macam group Zack la, my Darlings. saya refer, kawan dunia akhirat. Sikit- sikit, saya jumpa identiti diri sendiri. saya tahu soal agama, tapi diorang yang banyak bimbing saya. Kalau saya tak jumpa diorang, maybe saya ended up jadi orang yang entah apa- apa sekarang. 

Bila saya fikir balik, saya bukan kisah pun soal populariti. soal nak dikenali ramai. Cuma, saya nak DITERIMA. Semua orang pun nak diterima. Now, saya selesa jadi low- profile. Kalau orang kenal, oklah. tak kenal pun, tak apa. Tak ada ruginya. 

Sunday, August 23, 2009

puasa, tarawih, baru raya lah..

ok semua orang pun tahu kita dah start berpuasa. Puasa tak hari ni? Kalau ye alhamdulillah. Bagi kaum lelaki, anda tak ada MC. So, tahanlah nafsu nak merokok tu ye.. ujian Tuhan, kena lah sabar :P

as usual, sembahyang tarawih mesti ramai orang. Budak- budak kecil pun join. Yang tak bestnya, diorang buat bising. Lari- lari waktu orang sembahyang. Haih, yang maknya pun, kalau tahu anak jenis hyperactive semacam, tinggalkanlah dengan sesiapa kat rumah. Kalau tak ada orang kat rumah, suruh dia duduk diam- diam kat sebelah. Saya sembahyang pula tak khusyuk. Dah jenis tak sabar, kejap lagi saya pula yang kejar diorang sebab dah geram sangat. 

Saya cukup hairanlah dengar lagu raya dah duk main kat shopping complex. Apa cerita ni? puasa baru 2 hari, gaya macam nak raya esok. Sabar- sabarlah. Kita bukan nak kejar yang raya tu, ye raya memang best. Tapi, ambillah kesempatan ramadhan ni dulu, tingkatkan ibadah, iman kita daripada duduk layan lagu- lagu raya tu. Aihh...

Ada satu benda yang saya tak pernah buat sepanjang ramadhan dalam hidup saya. Tolong umi masak sahur. Masa saya dengar ada kawan- kawan yang bangun tolong mak masak, saya terkejut. Serius terkejut. Entahlah, umi tak pernah kejut saya minta tolong pun. So, saya layanlah tidur sampai dia bangunkan. Bangun- bangun best je, semua dah siap. Dari lauk sampailah ke air teh. Huhu..Tinggal makan je. Simple. 

Hari ni, nak keluar sama geng sek men saya. Ouh, Liyana dah balik dari Mesir. syok betul. First time ada kat rumah, and pergi berbuka puasa ramadhan kat luar dengan kawan. FIRST time. sebetulnya, nikmat berbuka tu masih lagi dengan family..ouh, boleh survive ke saya di NZ? huhu..

p/s: ok, siapkan assignment cepat att..ada 6 kan..pe kejadah pen pun tak bawa balik.

perkara anda tak tahu tentang saya

tag dr anis..
Alangkah baik sekiranya anda menulis 25 perkara yang orang tak tahu semasa kecil anda. Dihujung entri, anda harus memilih 5 orang untuk ditag. Aku boleh tulis 12 perkara je beb..huhu..

1. Aku suka kutip kapur (chalk) waktu sekolah rendah dulu dan kulum sampai habis. Aku stop habit buruk ni bila kantoi sakit perut dengan umi.
2. Sebab teringin sangat nak tau rasa alkali, balik rumah aku ambil dynamo dan rasa. Aku rasa sabun juga.
3. Aku suka bau cat. Aku rasa tenang. sebab tu hobi aku pun mengecat.
4. Aku tahu bila hari nak hujan. Hidung aku mesti berair.
5. Aku ada masalah kedip- kedip mata waktu kecil. Jadi aku kena pakai cermin mata style orang tua, ada tali kat belakang.
6. Aku suka dengan jiran aku. aku rasa dia lelaki paling cute dalam dunia. Sekarang, dia dah besar, dan aku dah tak suka dia. sebab dia bukan lelaki paling cute lagi. Owen is. 
7. Aku tak suka mandian fragrance buah- buahan. nanti ada tendency untuk makan syampu atau sabun tu. Serius ni. 
8. Aku suka main masak- masak. Bukan kahwin- kahwin, reason tak ada calon lelaki. Aku ada 3 jiran je. 
9. Aku tak pernah masuk pawagam waktu kecil- kecil.
10. Aku jual apam kat sekolah agama dulu. Laku sungguh, umi saya pembuat apam terbaik di dunia..huhu
11. waktu darjah 5, ada lipas pernah kencing atas tangan aku. kencing dia warna hitam, bau dia tahan sampai 2 hari. bagi losyen paling wangi pun tak mahu hilang..

12. aku tak layan cerita teletubbies and barney..aku lagi suka tengok Sailormoon and Dragon Ball

Seperti biasa, tag pada yang rajin :P

dan ini award untuk saya, dari Anirda. Tq ya :)


Thursday, August 20, 2009

Kenapa aku tulis Blog

ini entri ke 101. sebetulnya entri ke 96. ada 5 posts dalam draft..baru ingat nak celebrate entri ke 100 dengan cerita- cerita yang gempak, tapi ended up tulis pasal ayah. itu cerita sedih. Hari ni aku bangun dan senyum. Mujur Tuhan ada.  

Dah lebih setahun aku jadi penulis blog. Ah, tipulah kalau aku kata aku tulis untuk self- pleasure. memang aku nak orang baca. Tapi, memang ada self-pleasure tu. Kadang- kadang kita tulis untuk buat orang terasa. Fact is, kau tahu kau boleh aim entri kau kat sesiapa je, dan kalau ada yang terasa, takkan dia nak fire kita balik. Kot- kotlah kita cakap pasal orang lain, tak pasal- pasal dah malu sebab sensitif sangat. Kita suka dapat komen banyak- banyak. Cuma lately, aku rasa aku dah tahu sebab aku mula- mula tulis blog dulu.

Aku menulis sebab aku suka reflect hidup aku yang dulu. Aku suka baca entri- entri yang lepas, sebab aku nak tengok sejauh mana hidup aku dah berubah. Ada satu masa kau tulis pasal kegembiraan kau dapat si B sebagai kawan, tapi sekarang kau tahu B pun bukannya baik sangat. Ataupun dulu kau cakap kau ni suka berkira (ini entri lepas aku), tapi sekarang sikit- sikit kau belajar untuk berkongsi. Ataupun dulu kau rasa si dia la cinta hati kau, and now dengar nama dia pun kau jijik. Pelik macamana masa boleh ubah kita. 

Aku cukup suka baca blog yang buat aku fikir tentang hidup. macam Silent Melody, Harajuku, Colours and Magenta. Sekadar menyebut beberapa nama. I've been through a lot in my life, the same as yours, just that our experiences weren't the same. Aku tahu erti kawan, bila aku jumpa kawan yang tikam belakang. Aku tahu erti sayangkan family, bila Tuhan duga aku hidup 24 jam tanpa ayah. Dan aku tahu erti kecantikan, sebab aku pernah lalui saat paling sukar bila orang ejek my physical appearance. Tak, tak. hidup aku bukannya semua pahit. cuma aku suka ambil yang pahit sebagai renungan. 

Kadang- kadang, dalam hidup kau dapat apa yang kau nak. Sometimes, you didn't. Contohnya aku selalu doa, Allah tambahkanlah ketinggian aku..tak lawak ok. And my kai mui said, thank God for what He didn't give you. Aku senang bila tahu Tuhan ada dengan aku. Kai mui pernah tanya, apa benda paling gembirakan hati aku? Aku tahu jawapan yang ni, aku cukup pasti. "Knowing that God is always there for you, and you have faith in Him, that's what enlighten my heart the most. Pious or not, each of us, needs God in life, and a religion, as for me Islam. I have both. It is enough. It has to be". 

p/s: selamat menyambut ramadhan..mari kita sama-sama tambahkan ibadat tahun ni ok..

Tuesday, August 18, 2009

Impian sama ayah

Kau nak ayah kau ada waktu hari graduasi, waktu kau kahwin, waktu kau nak pergi overseas. Kau still nak borak- borak pasal wrestling, pasal Liverpool, pasal F1 dengan ayah kau. Jadi, macamana harus aku khabarkan perasaan bila diberitahu Tuhan mahu tarik "impian sama ayah" tu.

"Testing, ayah kat mana ni? jangan lupa beli keychain and souvenir ok". Msg aku pada ayah. msg yang tak sampai pun. Umi call, suruh aku sabar. Gempa bumi kat Padang. Signifikannya, ayah aku kat situ.

Yesterday was one of the toughest day in my life. Hari yang aku rasa nak mati. Hari yang buat aku separuh gila. Tuhan betul- betul uji iman aku. Aku tahu, aku kena sabar. Aku tahu aku dah minta banyak sangat pada Allah. Tapi, aku perlu minta yang ni. Minta Allah panjangkan umur dia. Kalau umur dia sampai situ, aku mohon Tuhan ambil separuh nyawa aku dan beri pada dia.

They told you everything's going to be okay. But I know,it's not okay. You wanted so much to tell people that, easier said than done. Ijan asked me to pray for the best, yet prepare for the worst. I could not stop thinking about him. I cried myself to sleep. I tried to be strong, but when friends asked me how's my father doing, I stumbled. What should I answer them? That we lost contact with him, no phone call, no news, no info on which hotel he was staying at, where he went to. You simply couldn't reach to him. And all you could do was hoping. That's the worst part. Hoping for something you're not even sure of. 

Kau tahu, dalam hidup, kau akan ada satu ayah je. Aku fikir siapalah yang nak kemas rumah bila ayah tiada? nak lipat baju, pergi pasar? Tangan siapa kau nak cium waktu raya? Itu bonus jadi anak ayah. Walaupun ayah aku bukan jenis yang cakap dia sayang anak- anak, I knew he does love us. I can talk to him like a son. Aku rasa affection tu dalam hati. 

Aku tak sempat call ayah sebelum dia fly ke Indon. Tertidur. Itu yang paling aku kesal. Umi cakap ayah balik hari ni. Dan aku cakap,he must come back. I need to see him. Pukul 8 tadi, ayah call. Aku tahan air mata aku. Aku tahu susah nak sembunyikan perasaan takut hilang orang yang kau sayang. Ayah tahu aku risau, jadi dia betul- betul yakinkan aku yang dia selamat. Hari ni, aku puasa untuk ayah. Untuk keselamatan dia. Aku buat nazar. Aku tahu, Tuhan dengar. He listened to my prayer, and brought back my dad. 

Thanks pada semua yang tolong doakan untuk ayah saya. 

p/s: Waktu tidur tadi, umi call, cakap ayah tak dapat call ke Msia sebab tak ada kredit. Lepas tu umi gelak- gelak. Bawa berjuta- juta rupiah pun, tak boleh beli kredit. Lepas tu, aku sambung tidur, tapi kali ni aku senyum. 

Friday, August 14, 2009

style kita buat assignment kan berbeza

bila lecturers cakap jangan procrastinate, kau janganlah procrastinate. bahaya nanti. jangan jadi macam aku, terketar- ketar tak tidur almost 36 jam siapkan assignment. last- last report SBE for 2 weeks aku tak hantar. Dah siap hantar portfolio, malam tu boleh pula pergi karaoke. Esok penat sumpah nak tidur atas lantai dah. sebab aku nak jadi sopan je aku tahankan perangai tu sikit haha..

oklah, bab kerja memang aku agak perfectionist. Lagi- lagi kalau dalam english. nak bagi grammar habis betullah. tip top punya language. Orang pun jadi malas nak buat peer editing dengan aku. kalau kau suruh aku check draft yang 100% kau tulis, by the time aku bagi balik,boleh tinggal 30% je. itu yang aku buat kat kai mui aku lah. Kesian juga lah kat dia. Tapi style aku kerja macam tu lah. Kadang- kadang aku kesiankan diri sendiri, kalau ada yang minta tolong edit, aku boleh habis berjam untuk assigment dia je. 

Tak tahulah bab- bab writing ni memang aku concern sikit. Sebab tu kalau tak ada benda nak tulis kat blog, aku tak tulis. kalau benda merapu lagilah aku tak layan. Ingatkan aku pada satu perkara, lepas ni aku dah tak mahu follow blog orang tak tentu pasal. Kalau kau suka blog aku, follow dan tak perlulah suruh aku follow kau balik (exception untuk kawan- kawan je) Kalau aku suka blog kau, aku follow. Tak larat aku nak baca benda fluffy ni. Zaman nak jadi blogger popular dah beraKhir. 

setiap kali aku dah habis menulis, aku suka check banyak- banyak kali. even dah publish, aku still check. tengok part mana kena delete, kena betulkan bahasa. Demanding, yes I am. But that's how I work. Sebab tu aku tak hantar overall report SBE tu. Kerja last minute, takkan perfect punya. Prinsip aku, daripada aku rendahkan ability aku untuk hasilkan benda yang berkualiti (kualiti lah sangat), baik lagi aku tak hantar terus. ok, aku suka buat kerja elok- elok. Tak mahu cincai- cincai. minta maaf nak cakap, daripada dapat partner yang tak contribute apa- apa untuk group work, baik buat sendiri- sendiri. Aku tak sakit hati, kau pun tak sakit hati. Dahlah aku suka cakap lepas. 

Sem lepas, subject linguistics,partner aku, melissa and me myself antara presenter terbaik untuk oral presentation. ini miss sim yang bagi tahulah, bukan nak bangga. cuma nak kata, memang berkat kalau kerja dapat partner yang tak malas dan sanggup tolong satu sama lain. Peer editing tu perlu. itu assignment waktu time cuti. Aku jenis tak kisah ada assignment waktu cuti, sebab aku style tak berjalan. So, a little sacrifise won't hurt, as for me. Style kita berbeza. 

sebenarnya, sekarang ada report nak kena siapkan. Masih leka update blog. Chow!!

Thursday, August 13, 2009

jadi sopan?

dari kecil lagi aku memang bukan jenis yang lemah lembut dan sopan santun. kalau nak sopan pun jadi kejap je. lepas tu balik perangai asal. susahlah. agaknya sebab banyak sangat tengok wrestling kot kecil- kecil dulu. ah salahkan tv show pula haha..

aku sukalah dulu tidur dalam kelas, bersila atas kerusi. gila relax. lepas tu kena tegur. tak adalah nak tidur macam tu. Kena maniskan muka, senyum sikit. pakaian kena iron. tak boleh grumble, complain selalu sangat. uii, penat dowh jadi perempuan sopan. cakap kena nada lembut, tak boleh tinggikan suara. bolehlah aku ikut lagi. bab pakai kain batik, haram. kau suruh orang lain. pe kejadah baru nak belajar pakai kain batik sekarang haha..

bab masak aku pandailah. sebab jadi kakak sulung kot. nak kata rajin, duduk rumah sewa baru terserlah kerajinan. housemates aku panggil aku "ibu" sebab aku suka suruh diorang kemas- kemas rumah macam mak kot haha..hari tu sebab rajin sangat, aku buang plastik isi ayam percik Ijan, buang telur ayam Dya nak guna buat facial mask. Gila rajin kan..

tapi, sebenar walaupun tak sopan, aku susah nak bahasakan diri "aku" "kau" dengan orang, especially yang tak kenal. dalam blog bolehlah. waktu mula- mula datang maktab, aku susah hati betul, sebab tak tahu nak bahasakan diri apa dengan coursemates lelaki. I You macam haram. Kita awak lagi lah. Saya awak nanti orang kata romantik pula. Last- last aku tunggu orang lain panggil, barulah aku bahasakan diri "aku"..kekoklah waktu tu, tapi lama- lama oklah. 

macam selalu aku cakaplah, aku tak pandai nak mencarut. paling tinggi pun "bengong". "bodoh" pun jarang. jujurlah, kalau orang cakap bodoh kat aku, walaupun sekadar gurauan aku terasa sikitlah, tapi pasal kawan takpelah, halal je. nak sebut F**k lagilah..nak tulis "wt*" tu pun tak reti. sebab tu agaknya aku selesa marah orang terus je dari mencarut tak tentu pasal. kalau mak aku dengar pun kitorang cakap kasar kat rumah, habislah. kena bebel.

korang rasa, patut tak aku jadi lagi sopan? haha..

happy birthday wani


 semalam birthday wani yang ke-21. Lagi tua dari abang saya..huhu.. so, hepy birthday wani..may Allah bless you, strengthen our friendship. Teringat mula- mula kenal wani. speaking english dengan dia kat padang waktu orientasi..kejadah apa?? haha..lepas tu rasa dia macam kembar farah..haha..tak tipu ni. dalam seminggu baru boleh beza. Wani antara kawan first saya kat sini, jadi thanks. kawan yang boleh kongsi suka duka sama- sama. Dan orang yang sangat sopan, sampai saya teringin nak jadi sopan macam dia juga..thank you for being my friend. you are like a sister to me. so, farah make sure wani baca ni ye! hehe

p/s: wani suka kalau pergi karaoke ambil lagu yang high pitch, nak serak suara saya kalau nyanyi sama dia hihi

Sunday, August 2, 2009

kecewa+tawar hati+ marah

2 entries yang lepas, saya buat auto publish. Takut- takut internet tak ada. at least tak bersawang blog. Thanks pada Zack yang bagi tunjuk ajar. Love you la!!

hari ni nak cakap pasal feeling. Antara feeling yang saya tak pandai nak kawal sampai sekarang ialah kecewa. Sebab kecewa boleh bawa pada sedih, tawar hati dan marah. dan saya tak suka berperasaan negatif, sebab nanti semua serba tak kena. Saya jaranglah nak kecewa ataupun tawar hati. Ini peringkat paling teruk. Sedih tu dah biasa. walaupun saya agak suka marah- marah, tapi rasanya belum ramai lagi yang nampak time saya betul- betul marah.

Bila saya complain sana- sini, tak bermaksud saya marah. Cuma saya selesa jadi outspoken. Kalau orang tak suka, saya pun tak boleh buat apa. Bila saya betul- betul kecewa, saya senang untuk diamkan dalam hati je. Tak ada nak pergi tampar orang, atau pecahkan kaca, ataupun makan banyak- banyak. Senang je nak tahu kalau saya kecewa dengan someone. Saya tak bercakap dengan dia sampailah hati saya dah bersedia nak maafkan orang tu. Itu saya. Bila marah, saya tak pandai hipokrit. Bukan style depan kemain baik, belakang perangai buruk. Sikit- sikit tu normallah, manusia, mana ada yang perfect. 

Sebab saya tak pandai nak handle rasa kecewa, sebab tu saya buat tak layan orang yang saya marah tu.. Boleh tahan tak bercakap dengan dia seminggu, sebulan..Takut nanti kalau saya try nak maniskan muka juga, yang keluar hanyalah ayat- ayat pedas. Jadi, diam lebih baik. ada yang pernah rasa, kan? Minta maaflah ye. Only some significant events and people yang boleh buat aku kecewa. Contohnya, tak dapat pergi oversea, minta- minta dapat pergilah. ataupun kawan baik rampas suami kau. kecewa habislah. Jadi orang yang tak berapa nak rapat tu safe lah. Tak ada masa nak layan rasa kecewa kat semua orang, kan? 

konsep forgive dan forget ni memang saya tak berapa nak berkenan. betul, sampai satu masa, kita kena maafkan orang. Tapi bukan lupakan. sebab penting untuk kita reflect diri sendiri. Kenapa orang buat kita macam tu.. Time will heal all wounds, but the scars will remain. That's all :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin