Monday, September 28, 2009

the age of 20

obviously I get the feeling that this year, my birthday is somehow more happening than previous years. Well, everybody is excited to say how you're so not teenager anymore, considering that you're now 20 years old. and yeah people do joke about getting married and so on..When I was small, I hate the thought that I'm about to grow up and even reach the age of 20. I want to stay small, lovable by others, no prejudice, no judgment made upon you. and everything seemed so perfect in your little own world..

But time still passed by. Every year when your birthday comes, you grow older, wiser. The old, new friends, even unknown give their wishes. The important thing is to have your loved ones besides you on this day, hoping that they would light up your day just by smiling at you, and you know you don't need any gifts in this world anymore because you have their prayers, their wishes with you. Then, suddenly when someone close to you, who wishes you the best for each of your birthdays, is thousand miles away from you, what are you supposed to feel?

I don't want to fret on this day. It is wrong to be moody and gloomy on your birthday. But, as usual I never failed to show my emotion. Tapi, takpelah kalau dah jauh nak buat macamana. Yang saya kesalkan, bila ada satu masa tu saya rasa saya akan stick dengan a particular person, tapi now orang tu tak bersama saya pun. Fate is a weird thing. 

Well, thanks to all for the birthday wishes, thanks for cheering me up, thanks for the gift, thanks for hiding it in your bag lol, thanks for staying up late until 12 am, thanks for your secret messages in my facebook inbox, thanks for the cake, thanks for the candle which I failed to blow though I've tried like thousand times hehe, thanks for the 7 days free call, and thanks for everything. 

p/s: still waiting for the call. Perhaps it's time to install streamyx..who knows

Thursday, September 24, 2009

benda best vs benda tak best pasal raya

Benda paling best tentang raya ialah bila kau boleh baring siap terlentang- lentang tengah jalan lagi sebab tak ada kereta. Kalau balik lambat, memang terasa sunyilah KL dan Putrajaya. Orang nak datang merompak pun senang. Dah rumah tak ada pagar. Tahun ni balik malam raya pertama. Lambat, sebab? Jemur baju dulu, tunggu kering. Mengarut betul..

Benda yang paling tak best tentang raya pula ialah diarrhea, atau bahasa melayunya, cirit birit. Ok, i said it. Tak kiralah makan banyak atau tak, mesti kena. Renjatan masakan pedas negeri sembilan. Belah ayah dan umi. Umi untung sikit, belah Seremban tak kuat sangat semangat orang N9. Tapi ayah yang kat Rembau ni, pergi rumah makcik pakcik saudara, semua hidang makanan pedas giler. Mana tak meluha (meluha= bunyi yang dikeluarkan kalau pedas).. Macammana pun, kena stay cool. Darah orang N9, kalau tak makan pedas, malu beb..huhu..Pagi- pagi je, dah terjengul muka kat depan pintu tandas. Nasiblah tak ada orang guna. Kalau tak, mahu juga terkinja- kinja melompat suruh cepat keluar..Huhu..

Lepas tu, bayangkan kalau pergi rumah saudara- saudara, and kau tak kenal pun diorang. Pak Long saya ada dua, yang Pak Long pertama tu, anak atuk dengan bekas isteri dia. Hah, yang tu lah yang tak kenal. Several years ago, barulah dapat tahu yang saya ni ada Pak Long lagi. Kira kes jejak kasihlah ni. Menangis- nangis umi saya dapat jumpa abang dia yang dah lama terpisah tu. Saya pula jadi hairan. Tiba- tiba dah ada anak saudara. apa kes anak saudara umur lagi tua dari saya..huhu..Terkilan mestilah ada sikit bila tak dapat kenal cousins dari kecil. Sebab saya family besar saya pun memang agak rapat. But, at least now dah dapat jumpa oklah.

Tahun ni je, raya banyak masuk Felda. Haih, jalan dia tak payah cakaplah. Pusing- pusing, dengan traffic jam, tambah lagi jalan rosak. Drive 2 jam, baru sampai. Lotih, sosek semua ada. Haha, banyak sangat pengaruh dialek N9 ni. Saya pula pandai sangat, tak masukkan baju yang dah lipat untuk bawa balik kampung dalam beg. Beg PLASTIK je pun!! Baju kurung sepasang, baju jalan sepasang. Bila malam nak pergi raya, tak ada baju dah. Kenalah pula pakai baju saiz XL, haih..

Duit raya, seperti biasa dah tak banyak. Bila dah besar, dapat duit raya pun rasa segan. Tapi, kalau orang bagi tak adalah bengong sampai nak tolak. Rezeki kan :P  Tak sabar- sabar pula saya nak kerja, nak bagi duit raya kat orang pula. Ouh, tahun ni tak meriah sangat raya bagi saya. Bila cuti pun ada assignment, macam nilah jadinya. Tapi, this year ada kamera digital, so camwhoring la kerja kitorang. Huhu..

saya nak bertolak ke Penangi ni. Alhamdulillah, tak payah saya naik bas. Saya dah pasang niat tak mahu naik bas dah after this. Dan kalau dah balik maktab tu, eh rumah sewa, bererti saya pun makin jaranglah update blog. Janganlah lupakan saya pula eh :)

Sunday, September 20, 2009

cerita pasal raya

seperti tahun- tahun sebelumnya, saya still hantar kad raya pada orang. Dan seperti biasalah, saya tak main pos- pos ni. Bagi hand to hand lagi bermakna kot..Selalunya, saya bagi pada kawan- kawan je. Tak ada maknanya bagi kat family huhu. Last- last end up dalam kotak "paper to be recycled". Hampeh betul...

Saya pun taklah rajin nak bagi kat semua kawan- kawan. Yang rapat, saya bagi.Yang tak rapat tapi dah banyak tolong saya, saya bagi juga. Pada yang tak dapat kad, saya wish atau sms je lah ye. Geng sendiri pun saya tak bagi kad tahun ni. Gila la nak tulis untuk semua orang, kos beli kad raya lagi..hehe..Tahun ni saya bagi kad raya lambat sikit. Orang sibuk buat micro teaching kat depan, saya sibuk tulis kad raya. Bila mood raya dah datang, macamni lah. Sibuk tak ingat dunia. Pada coursemate saya, saya tulis "Happy Last Raya in Malaysia". Sweet kan :P 

Sebut baju raya, semua coursemates pun tahu saya dah start pakai baju raya 2 minggu sebelum lagi. Punyalah tak tahan, asyik ulang pakai baju kurung sama untuk kuliah kan. Tapi, jangan risau. Saya ada lagi satu pasang, baju ayah beli dari Padang hari tu. So, tahun ni 3 baju raya. Paling banyaklah setakat ni. 

Family saya tak pernah ada tema warna baju raya. Umi cakap, beli je la warna apa- apa pun. Jaranglah nak ada semangat berpasukan. Nanti kena gelak pula kalau nampak macam boria. Saya pun jenis tak kisah, as long as RAYA!!

Persiapan tahun ni, of course lambat sikit. Assignment berlambak- lambak. Tapi, sempat lagi beli satu wedges dan tudung kat Penang. Dah kat rumah ni, tak tau nak beli apa. Macam semua pun dah lengkap. Tapi, ada ura- ura ayah nak beli oven baru. Umi pula, tengah cari alasan nak guna kad kredit baru, buat beli tv plasma. Haha, sumpah tak lepas kalau ayah tahu. Soal biskut, kuih raya janganlah suruh saya buat. Nasi impit, rendang pun semua umi yang sediakan. Nak anyam ketupat pun tak reti. Malas dan tak tahu. So, malam raya saya dengar takbir dan tengok tv je la. Ohh, saya rajin cat rumah je. Tapi tahun ni, Perbadanan Putrajaya dah hantar pekerja cat rumah. So, warna barulah rumah tahun ni. Jemputlah datang ye..

After solat sunat raya, barulah balik Seremban. Kalau nak balik cepat, kenalah tolong ayah lipat sejadah after sembahyang. Selalunya lepas khutbah, terus lari. Semua style pemalas, ingat nasi impit kat rumah, terus tak jadi tolong :) Balik makan dulu..

Sebelum saya lupa, Selamat Hari Raya. Maaf zahir batin atas segala salah dan silap. Nak DUIT RAYA!! Lagi satu, saya harap raya ni saya tak makan banyak sangat. Nanti sia- sia diet dan exercise saya. Ouh, bilalah saya nak kurus ni..hehe..

Friday, September 18, 2009

i'm home

waktu entry ni ditulis, seperti biasalah dah di rumah. Internet laju, taklah sakit hati macam internet maktab..Haram betul. Assignment micro teaching dah siap. Lega rasanya. Pagi- pagi bangun, muka ceria. Nak balik kan..huhu..siap pasang lagu raya lagi..

sekarang penat giler, still nak update juga. Mana tak penat, bersardin dalam bas. Sesak sangat. Nasib baik flight dapat tempat duduk sorang satu. Nak menapak ambil baggage tu yang tak larat. Siap buka puasa kat stesen ERL lagi..huhu..

Balik- balik je punyalah panas, semua orang dah balik. Bukan panas apa. Apa pasal esok budak- budak ni tak pergi sekolah pula? Cuti diorang cakap. Gila arr, siap balik awal lagi.Maksudnya diorang dapat cuti raya extra.

Dan, entri ni tak perlulah comment. Saya pun tak tau saya tulis pasal apa. Check facebook dulu..

Thursday, September 10, 2009

cakap pasal Melayu

saya baru perasan yang saya ada satu habit sengal setiap kali nak siapkan assignment. Kalau esok due date nya, malam tu jugalah saya terkial- kial tengok movie dalam laptop ni. Kan ada saya cakap, saya suka distraction, sebab barulah otak boleh nak buat kerja. 

But nowadays, saya stay up petang-petang.LOL. Siap assignment, malam tu bolehlah layan movie marathon..wah..act, bukan nak cakap pasal style buat assignment. Semalam, ada tugasan report pasal role of Bahasa Malaysia in the context of education and ethnic relationship.. Saya ni memanglah tak setuju nak guna satu bahasa je kat Malaysia ni. Come on man, diversity is what makes us unique. Kita kenalah bangga ada bahasa ibunda, and at the same time boleh cakap Mandarin, English and so on. 

saya rasa orang Melayu ni sensitif. sebab kita rasa Malaysia ni kita yang punya. Tanah Melayu kan. Patut kita ada bahasa kebangsaan, agama rasmi. PATUT. Tapi, tak bolehlah sekat hak kaum lain pun. Ustaz Zuki pun cakap, semua benda kat muka bumi ni milik Allah. Tak payah duk bergaduh sana sini semata- mata pasal isu geran tanah bagi kat kaum Cina.

Kalau cakap pasal hak, orang Melayu nombor satu. Semua pun kita punya. kita sukalah bila senang masuk universiti sebab ada kuota untuk orang Melayu. but I've seen my Chinese friend who got 9A1 in SPM, yet she can't enter matrix or university. How pathetic. Macamana nak jadi 1Malaysia kalau kita nafikan hak kaum lain.. Ouh, maybe saya lupa point yang orang kita ni masih perlu dibantu, tak berapa nak berdikari, tunggu kerajaan laksanakan dasar- dasar bantu Bumiputera. Itupun ada lagi yang tak reti nak bersyukur. Duk merempit malam- malam, hisap ganja, ponteng sekolah. See, kita Melayu mudah lupa...

Ironi nya, report tentang kepentingan BM dalam pendidikan tu kena tulis dalam Bahasa Inggeris. Seris ironi. Oh, yelah Jonathan nak baca kan. So, kita pun tahu releven guna English as language of knowledge. Kita nak angkat martabat bangsa kita, first dengan ilmu kita. Ilmu- ilmu sekarang ni banyak dalam English. Tak salah pun belajar bahasa asing. Macam Reverie cakap, tak hilang pun identiti Melayu tu. Saya bukan cakap pasal PPSMI eh. Since semua orang pun suka Math dan Sains dalam BM, so now apa kita kena buat, enhance our English language. Jadi bilingual, multilingual. 

Dalam buku rujukan untuk buat report tu, saya terbaca pasal Cambridge exam yang kena abolish at year 1970. Waktu tu juga saya cakap "bodoh". Terlepas sudah. Elok- elok orang nak pandai English, terus generasi sekarang ni dengar English pun dah takut.Saya rasa ni masalah mentalititi. Kalau cakap English je, berlagak. Tak munasabah langsung. Saya quote ayat Dr Mahathir, "sayang bahasa jangan melebihi sayang pada bangsa". Boleh tak bayangkan, kalau negara ni lagi ramai orang Cina dari Melayu, lepas tu diorang nak guna Bahasa Cina as the sole language in the nation, what would Malay feel then? Macam tu jugalah yang diorang rasa bila kita ni duk sibuk nak implement Satu Bahasa je kat Malaysia. Increase our unity, yet retain our diversity. 

Janganlah kata saya ni tak suka Melayu. Saya bangga jadi Melayu. Saya cintakan Malaysia. Dan saya suka bila ada kawan Cina, India, Kadazan- Dusun, belajar bahasa diorang. 

p/s: tak berniat nak menyinggung hati mana- mana Melayu. Cuma perlu ada ada orang untuk sedarkan kita tentang realiti yang berlaku sekarang. 

Sunday, September 6, 2009

untuk orang yang "sayangkan" saya Part I

Lama betul tak update blog. Masalah internet lah ni..aih..promise, saya still baca blog korang semua, ada masa saya komen ok..ini entry dalam draft..hari ni baru publish..hehe

Saya jenis yang susah nak ada affection kat orang lain selain family. I mean, to love someone more than a friend. Sebab tu saya tak layan adik, kakak angkat atau boyfriend ni.

Dari dulu lagi, saya suka take things for granted. Dalam kes ni, relationship dengan someone. Saya boleh suka orang kejap je, katalah saya nak si D jadi adik angkat saya, lepas dia setuju, saya terus buat layan tak layan. Ni cerita waktu sek men dulu. Kesian si D, kakak angkat lain selalu tanya khabar, saya pula setiap kali nampak dia mesti saya lari jauh- jauh. Sampai dia minta putus, dia yang menangis. Saya muka selamba, hati happy Tuhan je tahu. Mungkin sebab saya tak cukup affection kat dia..haha.. 

Samalah halnya dengan bf. Saya memang jenis yang tak boleh cintakan orang in a blink of an eye. Orang yang rapat dengan saya tahulah, saya tak boleh suka classmates or coursemates sendiri. Tapi, saya tahu ada je yang boleh layan ada bf/ gf satu course. Tengok contoh ex roommate saya pun ok, kan? huhu...

Tapi, kalau saya dah suka someone tu, saya suka betul. Bab relationship ni, kalau untuk saya, tak perlulah nak tanya status bagai. Macam kai mui saya sekarang (Ching Ting) dan Kai Ma (ah Lan), kitorang tak ada sibuk- sibuk pun nak tanya, do u want to be my kai mui (adik angkat)? Bila dah rasa rapat tu, automatiklah saya rasa diorang part of my life. Saya pun tak perlu declare kat diorang berdua yang saya ni Jie Jie and Kai Lui diorang. Cukup dalam hati. 

ada 2 lelaki je yang saya pernah betul- betul suka. Tapi, dua- dua pun dah saya jauhkan diri. Entahlah, rasa bila jodoh tu tiada, saya pun malas nak try. Relationship tak ke mana. Saya redhalah, takkan nak salahkan Tuhan pula.. 

Saya rasa, waktu betul- betul orang nak kahwin dengan saya, barulah tanya pasal status relationship kitorang, either saya nak dengan dia ke tak. Dibuatnya tiba- tiba datang mengejut bawa rombongan Cik Kiah ke rumah, kan dah kelam kabut. Alasan, "kata tahu feeling masing- masing"..Haha.. Dan saya rasa, sekarang ni bolehlah cakap tak boleh suka coursemates sendiri. Esok- esok Tuhan nak uji hati saya, saya tersuka pula, kan dah susah. Jadi, susah saya nak cakap. Jodoh kan di tangan Tuhan..

Masalahnya bila saya dah suka someone, saya akan "butakan" mata saya. Buatlah jahat macamana pun, sakitkan hati saya. Saya mesti boleh maafkan juga. Susah bila ada feeling ni. Sebab ada orang pernah ambil kesempatan dah. Dia tahu saya still akan baik dengan dia despite everything yang dia buat, sebab tu dia tak pernah appreciate saya pun. Cari saya bila dia perlukan saya je. Aduh, malas nak bercerita pasal dia lagi. Kita sambung lain kalilah..bye.

Tuesday, September 1, 2009

there's a butterfly in my stomach

Pernah rasa nervous, sakit perut semacam tak bila kena buat presentation atau public speaking? Saya memang jenis macam ni. Tak kisahlah dah ready atau tak. Sejam sebelum, boleh gelak- gelak. Bila dah nak sampai turn, janganlah ada yang kacau. Stress, depression semua datang. Kawan- kawan semua memang tahulah saya cepat menggelabah. Kalau teruk, sampai kena panic attack. Tangan sejuk, kaki shaking..aih..

Waktu kat sek, saya memang benci buat presentation. Kalau kena juga, saya datang depan dan cover muka dengan buku. Classmates pun tegur, tapi saya buat selamba je. Kalau ada group work, lagilah saya mengelat. Waktu tu juga nak pergi tandas. Duduk lama- lama, agak-agak presentation dah habis, baru masuk kelas. 

sebab low self-esteem lah.Tapi, kalau bab English, saya sanggup volunteer. Salah satu benda yang buat saya confident. Jadi, bila saya masuk maktab, automatik saya punya self- confidence naik. Course English kan. Nervous tu kejap je. Bila saya dah selesa nak present, saya buat all out. Saya jarang nak rasa kecewa dengan presentation saya. coz I knew what I wanted to say and how to convey the messages to the audience. Bila habis je turn, alhamdulillah, saya dah tak fikir. Saya tahu saya dah buat yang terbaik. Oklah..

Lagi- lagi saya ni gila bercakap. Itu membantu jugalah bila ada kat depan orang ramai. Tu yang semua pun risau tengok saya sedih pasal ayah saya. Bila saya tak bercakap, sunyi kot..huhu...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin