Wednesday, October 21, 2009

buat business

dulu waktu sekolah menengah, cita- cita saya nak jadi businesswoman. entah apa bestnya, saya ingat nak buka ladang lembu. Jual lembu, susu lembu, anak lembu. weirdo betul. siap dah fikir pasal business partner lagi. 

abang saya pula suka sangat cerita pasal MLM. siap ajak masuk, konon- konon nanti kaya. tapi, sampai sekarang still minta duit parents juga. tak ada kayanya. kalau saya rasa nak jadi jahat, saya perli lah tanya mana duit beribu- ribu hasil bisnes dia tu haha..

saya tak pernah tahu pun bisnes ni susah sebenarnya. dalam setahun lebih ni, saya ada usahakan something. saya start pakai modal kecil je, around 300. Bisnes makanan. Pening juga nak hire orang, nak fikir menu, nak beli decoration, semua sebab nak tarik costumers. 

Nak gaji oranglah paling susah. sekarang semua pakai duit. nak ambil Indon pun pakai duit juga. nak bagi diorang makan lagi. Customer pula, pantang lambat sikit, mulalah mengamuk, main blah je walaupun dah order. agaknyalah, saya kan boss. tapi kadang- kadang saya bantu juga. cara ambil hati pekerja hehe..tapi kalau bab kasi cuti, adalah sampai berminggu- minggu diorang tak kerja. business pun jadi lembap. sampah bersepah- sepah..aih..

kalau business baik, pun boleh pening kepala. makin galak pula renovate kedai. bagi besar, bagi lawa. upah cleaner pula. tapi baru- baru ni, bisnes memang slow. yelah, bila internet tak ada. nak naik level pun makin susah. sekarang kedai makan saya ranking ke-3. tapi ramai orang pun dah buka kedai makan. kenalah jadi lagi creative kan..

ok, itulah cerita kedai makan yang diberi nama "Att Ashburn". Restaurant city juga yang saya pilih buat bisnes kan. 

p/s: janganlah marah ye. saya memang sengal sikit. macam tak ada benda lain nak cerita haha. siapa tak faham cerita ni saya ada letak pic ok :P


Monday, October 19, 2009

lawak berbaur sengal

tahu tak time paling best nak buat lawak sengal? waktu stuck dalam traffic jam, confirm banyak je idea kau nak menyakat orang. Apa- apa pun, nak melawak pun biarlah bertempat, kat orang yang betul. Ni kau gurau pasal gigi kat orang yang gigi dia memang tak lawa, tak pasal- pasal ended up kena lempang huhu..


Lawak 1

Adik: adik dah hafal lagu Because You Live. 

Saya: Surah dalam Quran kau hafal tak? setakat yang pendek, semua orang pun boleh. 

Adik 2: Edad dah hafal Surah Al- Baqarah.

Saya: Ui..Surah al- baqarah ada 45++ muka suratlah. 

Adik 2: ohh, eh?..edad hafal sampai ayat 300 je. tapi edad tak tahu susunan ayat. Surah Yassin pun dah hafal. Tapi kena baca ramai- ramailah. 


Lawak 2- waktu heavy traffic

Adik: apa lagi ayah, kereta kita kan "angsa" (Unser). Bukalah sayap.

Adik 2: Angsa tak boleh terbang la...

Saya: (terguling- guling ketawa sebab dua- dua pun sengal)


Lawak 3

adik: Kalau perempuan kita panggil "mak"nusia kan (manusia)? kalau lelaki kita panggil apa?

Semua orang diam tak tahu.

Adik: "pak"nusia lah...


Lawak 4

Saya: Kakngah nak beli Suzuki Swift nanti. 

Adik 2: eee, tak lawalah. Bontot dia GEBU.


Lawak terbaru

Adik: Nak tomyam satu

Waitress: Tomyam apa? Seafood, ayam, ke campur?

Adik: Tomyam KETAM...

haha, sumpah saya malu..dah kelas sungguh restoran tu..

p/s: Ok, tak lawak pun. SENGAL je.tak tahulah kenapa bila tulis, tak rasa kelakar sangat..hehe

Saturday, October 17, 2009

untuk orang yang "sayangkan" saya part II


susah betul nak mulakan post pasal yang "seorang-L"ni. Saya kira, saya banyak betul rancangan in da future dengan L. Nak pergi tasmania sekali, nak celebrate her 20th birthday in a way she'll never forget, nak travel kt nz sama- sama. paling penting, saya nak dia tahu i'll always be with her no matter what. tapi tulah, kita rancang, Tuhan yang tentukan.

emotional breakdown betul bila tiba- tiba tahu selama ni kamu main talam dua muka je depan saya. 2 tahun together, kamu tak rasa kebaikan saya langsung ke? Manalah tahu, you would back stab me. That was harsh. I knew people talked bout you, but I never gave a damn care. Why should I doubt our friendship? I thought I knew you better than everyone else, and I accepted you of who you are. Silly me. I said things won't change between us no matter what happen. That's crap. What goes around comes around, that's why now you are paying for the damages you've done to others. for the pain, misery you caused.

you spread rumours about others coz you can't stand seeing them any happier than you. At one point, I feel that I need to show my support by also disliking this one girl you envied of. Even when everybody left you, people can see that I'm the one staying, apart from that other person. Who knows behind my back, you pointed the finger on me. Though at that time, i was willing to take half of the blame and said to you, "it's ok, we're in this together".

I fought with my own feeling, convincing myself that you won't do that to me. You WON'T. I calmed myself down, fikirkan kebaikan kamu. But I just can't coz now I'm not really sure whether you're really being nice towards me or you're just acting. Then, I browsed through your blog, and I still fought with the thought, did you really love me? That post, was it sincere? Or you just afraid of losing another "kambing hitam" of yours. At the end of it, I wasn't even sure of who you really were.
You judge people, when you yourself ain't better than everyone else. I knew the story you made up about me being jealous of your result. Gosh..like I have nothing to do than being jealous at your marks. My grades ain't lower than you. Kalau ada pun, wouldn't I be happy for you? Get a life la..

I took pride in being one of your so-called beloved friend. I considered myself one, even when every sem you keep changing your friends. Not a sin, but when it comes to you, you know yourself why people left you. or should I mention that? This one friend of mine said to me "kamu kot orang paling baik kat dia, pun dia boleh buat macam tu, ini lagi orang lain". 
kan saya pernah cakap, fate is a weird thing. It brought me to those who've left you before, and I had to confront with the ugly truths in a terrible way. I've cried long enough for you, and when second chance didn't come often, you have more than 3. But each time, you let me down. I don't really mind if people want to badmouth me.What I mind is, perangai talam dua muka. Depan baik, belakang nauzubillah. I asked you if you have prob with my attitude, and you could just say one, if you have. but then there goes another stories about me, being emotional, mean towards you, cold and so on, out from your mouth.

If you want to clarify yourself after reading this, please do so. nak tengok apa lagi alasan yang kamu nak bagi. Perangai buruk saya banyak. Impatient, clumsy, easily get emotional, cepat menggelabah. Tapi orang nampak, and at least adalah effort saya nak berubah. dan siapa yang kenal saya, tahu siapa saya yang sebenar. Salah seorang housemate saya sampai takut nak satu bilik waktu kitorang mula- mula pindah. Sekarang ni, saya tanya dia macamana, dia jawab "ingatkan att serius, rupanya kelakar". There u have it. dengan kau je aku malas nak buat lawak. pasal kau pun sama emo, tapi perasan lagi bagus. You are. Good at being good in people's eyes.

Apa lagilah cerita pasal kamu yang bakal saya dengar lagi..entah- entah esok- esok entry ni pun, kamu manipulate, jadi cerita konon saya JAHAT, hentam kamu dalam blog. all this while, I didn't mess up with your life, so u better don't mess up mine. Saya bukan perempuan sopan kan. ohhh, rahsia kamu yang satu tu, saya masih jaga. I'm not like you, and I refuse to be one. Tapi saya tahu, kamu pun dah beritahu kat orang lain juga..wee..Sharing is caring, eh??

p/s: thanks for those 2 years. I had no clue that it meant nothing to you. lagi satu, stop buat drama lagi. plastik betul. ohh sory Hajar tak ada post best kali ni. Next time eyh..huhu

Thursday, October 15, 2009

mabuk

bas fav saya

internet punya pasal, sanggup balik awal. makin nak exam, makin galak pula skip class. dah skip class mr tan yang baik hati tu. sampai rumah, terus on9. update anti virus dulu..huhu. lepas tu buka blog, update seciput, buka facebook, buka ym, skype. tengok tv juga..

saya bertolak balik pukul 1.45pm. walaupun dah niat tak mahu naik bas lagi, tapi sebab financial prob kita gagah jugalah naik. paling penting, teruk mana pun financial, belum lagi saya naik train. harga rm18+- seat paling murahlah. itu lagi nak duduk 12 jam. gila boring nanti. tapi sebelum saya graduate, insyaallah akan saya try sekali. ambil yang ada katil perhaps. selesa sikit.

Saya memanglah bermasalah bab travel jauh- jauh ni. mabuk laut, mabuk udara, mabuk darat semua ada. saya tak gemar naik bas sebab nanti saya kena makan ubat tahan muntah. umi dengan ayah pula selalu kata jangan depend sangat kat ubat. tak elok..jadi, adalah 2-3 times saya tak makan ubat tu. ended up, boleh guling- guling kat seat tu. kalau nasib tak baik, berhenti rehat je terus cari tandas nak muntah. eww...satu masa tu tak jumpa tandas, surau jadi mangsa. kesian makcik cleaner..huhu. kalau nasib baik sikit, 4 jam dalam bas, tak tidurlah saya, sebab angin plus sakit perut pening kepala. aihh susah..jalan pusing- pusing macam cameron highland tu tak payah cakaplah. saya rasa ayah pun tak mahu bawa saya pergi CH dah. 

yang semalam, saya tak makan ubat tu. nak beli, sayang pula, lagi satu kali je kena naik bas. confident kali ni tak jadi apa- apa. 2 jam pertama, lepas. 2 jam terakhir, sengsara. kamu pun dah dapat gambaran dia, so tak perlu cerita panjanglah ye. selalu turun kat pudu, tak tahan pening punya pasal, tunggu jelah kat Duta. 

sebab mabuk jugalah, saya jadi malas nak mandi laut. last time, mandi kat pangkor. itupun paksaan sebab part of the course. saya pantang air beroleng sikit. kalau kat water theme park pun, serupa. paling tinggi boleh mandi 2 jam je. tapi biasa saya naik menatang alah, gelongsor tinggi tu. segala permainan, including kids area pun saya try! 

kalau mabuk udara, setakat ni alhamdulillah belum lagi. tapi yelah dah flight pun 45 minit je, tak ada apa sangatlah. sebab tu saya suka naik flight. tak perlu makan ubat. tak perlu go through heavy traffic jam kat kl tu. tak perlu bersesak cam sardin kat puduraya. anyway, i bet kalau fly ke nz nanti, (amin ramai- ramai ye), mesti kena telan jugalah ubat pahit tu. kalau tak, 10 jam + fligh tu tu confirm sengsara. 

so, itulah. pernahlah orang tegur saya, kata benda tu mainan minda je. sekali dia tengok saya muntah, terus tak jadi sound. hah, padan muka kau. hehe.. 

back..

ohh i'm back at home..cheers 4 that...haha, saje intro kasi pendek. nak tidur, esok sambung blogging

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin