Wednesday, December 23, 2009

new laptop ke??

My so-called new laptop has been repaired. It looks new. That's a good news. Bad news is, it costs me rm300. there goes my salary. Haish. And some more, I've spent over hundreds for the preparation to NZ, I mean, items like jeans, watch, Audrey (do guys know what is Audrey? Haha)

I went shopping every Sunday since I started to work over 3 weeks ago. First it was Mines, then Alamanda, Times Square, Jusco Taman Equine, Midvalley and the list continues. And each time, I ended up buying things I wasn't planning to at the first place. Tengok wayang pun dah 35+. Makan over 40+. Gila betul. Luggage yang penting tu tak beli lagi. Pening. Dahlah I couldn't shop till drop like any other girls coz nanti I jadi moody sebab tak larat jalan lama- lama. I shop till I broke je. Haha..

Ohh, sebenarnya nak cerita pasal kerja. Saya pun tak tahu kerja sorang-sorang atau beramai yang lagi bagus. Bila kerja sorang, kau dapat buat hal sendiri. Bosan je lah, tak ada kawan nak berborak. Bila kerja ramai pula, banyak sangat pula nak diborak sampai ada sesi menganyam ketupat. Kes "kau kutuk aku, aku kutuk kau baliklah". Macam biasa. Lagi- lagi perempuan. Sampai si A nak berhenti kerja sebab tak tahan B ni kutuk dia. Emm, malas nak diheret sama dalam pergaduhan yang tak matang. Jadi orang tengah pun tak guna. Depan, semua orang berlakon baik. Belakang, A kutuk B depan saya, B kutuk A PUN depan saya. Saya rasa diorang pun kutuk saya juga tu haha...

Since saya selalu tercongok depan kedai pukul 9.30am, dan yang lain pukul 10 kadang-kadang baru nampak batang hidung, bos decide nak bagi kunci kedai kat saya. Ouh, best duh. Bolehlah pecah masuk kedai dia malam- malam, curi- curi fotostat. Haha..asal saya banyak ketawa ni??

Saya ada lagi satu good news tapi lain kalilah. macam dah panjang sangat. Eh, mr daha tutup contest bile eh? Nak join juga.nak, nak, nak..haha

Tuesday, December 8, 2009

perihal kerja

ingat lagi tak post saya kerja SATU hari je kat kedai gambar tahun lepas? Kali ni, dengan tak senonohnya saya pergi apply balik kerja kat tempat tu..Haha, sumpah lawak. Bila bos datang, saya tutup- tutup muka dah, takut dia kenal.. Fuh, nasib baik dia dah lupa. Tapi, kali ni saya nak kerja 2 bulan. Gaji memang lumayanlah. Jadi orang kaya I lepas ni.

Bila bekerja ni, saya belajar jadi sabar sikit. Customer memanglah macam- macam ragam. siap demand itu- ini. Fotostat pun nak kasi lawa- lawa. Prinsip "customers are always right" je yang tahan saya dari sound orang. Nak laser- laser pun, kita kuli je. Jangan biadap kat pelanggan. Moto kita "cekap, amanah, mesra".

Bila buat kerja, tak boleh lembab- lembap beb. Kesian customers tunggu. kalau kita lambat, biasakan minta maaf, lepas tu senyum. Sejuk hati dia. takpayahlah kau bagi diskaun siap, itu bukan kedai bapak kau ye..Haha..Lepas tu kena amanah. satu hari, sale boleh dapat beribu- ribu, tapi jangan tamak. Duit orang, kau ambil, maksudnya kau makan duit haram. Kau guna duit tu buat topup pun, HARAM..

Mesra paling penting. Tapi, janganlah sampai menggatal ye. Ada seorang pak cik ni, dahlah tua, bila saya tanya, "ye cik, nak apa?" Dia boleh jawab,"saja datang nak tengok awak". Orang tua gatal. Janganlah kita melayan semua lelaki yang tegur kita pula, kadang- kadang dia nak beramah mesra je, kita pula perasan dia suka kita.

Amanah pun maksudnya, kalau kerja start pukul 9.30 pagi, kau datanglah tepat pada waktunya. janganlah masuk pukul 11am, bila bos tanya masuk pukul berapa, kau kelentong dia, kata datang 9.30. nanti kantoi kalau bos tengok CCTV. Hah, kan dah menggelabah sorang- sorang.

Bila buat salah, mengaku itu salah kau. Janganlah sebab aku budak baru, bila duit shot sikit, aku kena. Bila topup tak masuk, aku juga kena. Bila kena mop, pun aku je yang kena. Haha, bab mop saya suka. Pleaselah, saya anti lah orang yang suka menjaja- jaja nama orang lain ni. tunggu saya kerja lama sikit je, nanti confirm kau tuduh aku lagi, aku sound je.. Hishhh. Marah I ni. Ingat gaji je, yang I cool down. Redha.

Waktu kerja saya 12 jam. So, saya TERsangatlah sibuk. Jadi bila kamu call atau msg, saya tak reply atau angkat, janganlah ingat saya pergi melancong pula. Saya kat Putrajaya je. Cuma bila bos cakap, "lu orang suka pakai handphone ka?", saya malas arr nak tunjuk hp baru, tak berapa mahal tu. Bos lagi kaya tau!!

Laptop pula pergi repair balik. Dia memang suka orang manja- manjakan dia. kali ni, kena bayar rm200. baru ingat nak buat shopping. I belum shopping ni, so siapa nak turun KL, msg je. tapi hari Ahad je lah free. Jom, jom, saya ajak semua ni.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin