Wednesday, November 24, 2010

honesty does not kill you

ye, semalam dah nangis teruk- teruk sebab duit gaji setengah bulan habis untuk bayar ganti rugi langgar kereta orang. hari ni, alhamdulillah, masih boleh senyum. betul, apa yang jadi ada hikmahnya. betul, aku ni cepat sangat putus asa. padahal, rahmatTuhan tu cukup banyak. 

I've learnt a huge lesson yesterday. Soal sejauh mana kau mampu jadi jujur dengan diri sendiri, dengan orang lain. aku mengaku, lepas aku langgar kereta dia, aku lari dulu. dan aku penat fikirkan alasan kenapa aku boleh patah balik, padahal kalau aku just lari, tak ada orang akan tahu pun. and today, I get to know why. Honesty does not kill you, guilt did.  dan aku, aku mengaku kat owner kereta tu, not for his sake, but for mine. I chose not to live by regretting my past.

I've given him some money for the repair. it feels good now. and there is yet to come. He fixed my car's bumper, and that saved me a huge amount of money. see? a stranger's kindness. Strangers, to be exact. kau pernah jumpa kan dengan orang macam ni? 3 kali, aku ingat 3 kali tu. Yang pertamanya, ada orang tumpangkan kereta dia nak pergi bandar, yang keduanya bila retainer aku hilang kat KFC dan ketiganya, yang ni. 

Thing might not be the same had I hit other person's car. I might have to pay up to thousand dollars. I might have to deal with police and insurance company, I might get cursed. But really, my conscience would eventually tell me to just admit my fault. and especially when you, yourself know what goes around comes around. in the future, someone might as well hit your car and run away. Tell me, won't you feel bad about it? 

Tuesday, November 23, 2010

kau pernah tak susah- susah nak dapat something, and at the end, apa pun benda yang kau usahakan tu, lesap macam tu je. kau pernah tak rasa sakit sangat bila kau kena sacrifise untuk someone, untuk something, sampai kau betul rasa kau takkan larat kalau benda tu jadi untuk kali kedua dalam hidup kau? 

aku betul, betul tak larat menangis dah. aku cuma nak bawa parents aku datang nz je. aku tahan nafsu shopping, beli ipod, semua yang aku nak, sebab aku nak, aku nak sangat diorang datang. aku kerja keras untuk parents, salah ke? aku kerja keras sebab nak balas budi diorang, salah ke? 

aku kerja keras sampai tak ada life macam orang lain, aku tak complain. aku penat, aku tanggung sorang- sorang selama ni. jadi, kau bagitahu aku, part mana lagi kena aku sabar bila semua duit gaji aku tu, aku terpaksa bayar untuk satu jenis oren, ni tambah lagi pasal langgar kereta orang.

kenapa, jenis ujian berat- berat ni, aku yang kena? kau jangan cakap, semua benda yang jadi ada hikmahnya. aku tahu tu. you know, I can just run away straight after  I hit his car.  Should I choose to run away, I'll resent myself for a lifetime. God will resent me too. And how would I live with that feeling of guilty? it eventually kills me, and so I turned. aku betul rasa waktu tu, my honesty is the thing that kills me. I didnt even feel noble doing so. I just feel as if it's the right thing to do.

dan macam biasa, gaji 1 bulan, 2 bulan kau... hilang macam tu je. kalaulah aku boleh senyum dan kata aku redha. tapi, yang kali ni, betul sakit. kau tahu, dalam hidup aku ni, aku tak pernah berhenti rasa diri aku ni loser? dan betullah, betullah selama ni memang aku loser. 

Monday, November 22, 2010

Woe Is Me

being at home while doing nothing would not be on top of my list of  what-to-do-when-you-have-3months-of-holidays. I mean, it sucks. It really is. I eventually choked myself out of this boredom. Ahaha, kidding, who does not love oneself??

Ah, I really miss my friends and family back in Malaysia. But, it actually feels good when you don’t have to bump into familiar faces every day. I mean, come on, it’s a totally different environment, and I am so loving it. Haha.

few days ago, one of my friends said to me of how sad it will be to go our separate ways after 5 years of being together. And so I said, no matter how close you are to somebody, you’ll eventually want your own life, with your own family, your own private zone. It’s not about being selfish, it’s about being a human.

I’ve been through lots of things in life, but that does not mean I do not need someone to teach me how to live. Experience, mistakes, make you stronger, but really, if there is one thing I’ve learnt all this while,  it is first and foremost about making the right choice.
And, unsurprisingly, I suck in making the right one. I’ve hurt people that I love, I throw hellacious tantrum to whoever people I’m pleased to do so,  I judge people and I…will walk away from the conversation the very moment you make me angry. But I, I hurt people because I don’t want to get hurt first. you know this thing about bullying? you bully others because you don’t want to be bullied? It’s totally the same thing, just in a different situation.

I didn’t write this for the sake of having someone to symphatize me or to understand my attitudes.  I despise the way I’ve been acting too.  But seriously, I’m not here to please everyone. You can say anything you want, as you please, but I am what I am and that is something you can never be. Your approval isn't needed. <--- I must be kidding about this one. I care a lot about what people think of me. Hahaha. No wonder “Woe is Me” fits me nicely! Open-mouthed smile

Ah, did I go astray from the topic once again? I’ll get back to the very first paragraph next time. See ya!

And I do not acquit myself. Indeed, the soul is a persistent enjoiner of evil, except those upon which my Lord has mercy. Indeed, my Lord is Forgiving and Merciful- Yusuf: 53

Saturday, November 13, 2010

kau pergi

berat rasa hati bila tengok satu- satu kawan kau balik malaysia. bukan aku menyesal pun pilih untuk duduk welly untuk summer ni, cumanya…kau tahu perasaan bila ahli keluarga kau nak fly atau nak pergi jauh ke? macam tu lah. sakit. sebab cohort1 ni dah macam family, part of who I am. but worry not, I am still holding on.

seboleh- bolehnya memang nak cari banyak lagi kerja. sebab bila dah duduk sorang- sorang dalam bilik, mulalah rasa bosan. terbayang makanan sedap- sedap kat msia tu yang nak meleleh air mata tu. ahaha. *takkan pernahlah nak menangis sebab makanan*

tapi nanti parah pula tahun depan bila uni dah start. nak berkejarkan kerja, assignment semua. die die die. haha. oh, well, point aku ada 2. satunya, memang bosan duduk welly ni tanpa kawan- kawan. yang keduanya, ye, aku cleaner. kau ada masalah ke, nak pandang rendah kat kerja aku? aku tahu orang akan rasa kerja cleaner ni kerja kotor. tapi seriously, aku bukan cakap pasal bersihkan rumah orang malaysia. ini mat salleh, bukan nak cakap apalah, tapi rumah tahap paling kotor pun bersih macam motel ok.

oh ye, tak ada niat nak membangga, tapi kalau betullah kerja aku ni hina sangat pun, gaji aku cukup untuk buat beli kereta sebijik. enough said. ah, btw, memang tak marah pun. rasa macam nak sarkastik sikit je Open-mouthed smile

untuk kawan- kawan yang balik Msia tu, take care of yourself. makan jangan lupa niat untuk aku haha. pastu rajin-rajinlah bersenam. kat nz pun badan dah dipam- pam, apatah lagi kat malaysia yang memang syurga makanan tu haha. Till then

p/s: post ni guna windows live. sangat awesome ok. siap ada emoticon lagi. I like Smile

Sunday, November 7, 2010

u share, i pun nak share jugaklah!

aku ni bukan suka sangat sebenarnya nak tulis benda- benda kontroversi ni. yelah, karang terkena kat batang hidung kawan kau sendiri, mahu tak kecil hati orang tu, even kau tulis general pun. tapi, sebab benda ni dah mula nak jadi tabiat kita-kita yang takde kerja dan suka buang masa ni, so aku pun nak cakaplah sikit. supaya esok bila aku nak buat benda yang sama, aku pun akan fikir 2-3 kali.

aku hairanlah apa pasal lah orang duk suka sangat share benda- benda yang tak masuk akal kat facebook ni. lesson no 1, kalau nak share pun, tolong check source, ok. ni kau main percaya je. mengandungkan tikuslah, nampak malaikatlah. haih. 

ni yang pasal bab agama aku jadi lagi tension. tak salah share benda yang tentu- tentu betul, macam kisah Rasulullah ke, tazkirah ke, ini yang duk sibuk tu pasal iluminati. Habis semua benda pun nak relate dengan iluminati. upin dan ipin? apa jadah bai. tak payah dengki sangat boleh tak, yang maju tu orang melayu juga. and, daripada kita fikir pasal iluminati tu, bukan ke lagi baik kalau kita prepare diri kita nak face benda tu semua, when the time comes? yang lelaki pergi start sembahyang subuh kat masjid ke, yang perempuan start ajar anak- anak pasal islam yang sebenarnya. Ni takut, takut, tapi kejap jelah. 

kalau korang memang tak de kerja sangat, aku suggest better lagi lah kau main games kat facebook tu, macam restaurant city ke, daripada duk menyebar benda- benda tak berfaedah tu. jangan  esok lusa benda tu jadi fitnah sudahlah. 



  

Wednesday, November 3, 2010

surprise, surprise

I have a tendency to surprise myself. macam waktu beli DSLR hari tu. dulu beriya kata apalah sangat beza kamera biasa dengan DSLR. tup tup, siap bagi nama lagi kat kamera. itu yang tak boleh blah haha. Ok, aku memang ada masalah, kalau boleh semua harta benda nak kena ada nama. Gitar, teddy bear. siap bagi jantina lagi tau. Hahaha.

balik pada cerita surprise. sebab hari tu aku ada tulis "beruntunglah orang yang baca blog aku", so here it goes. aku beli kereta. ahahaha. nama dia Reid Iris.maksud dia, "mata yang memandang pada yang merah". memandai je aku ni,tapi takpelah :) dan macam biasalah, excited tu tahan sehari dua je. lagi- lagi bila kena fikir pasal parking. wellington CBD ni memang kurang tempat parking. yang ada pun, kena bayar. sebab duit elaun dah pun dibazirkan untuk beli Reid, makanya haruslah berjimat. Ouh, aku kongsi beli kereta tu sebenarnya. larat pula kan nak bayar sorang- sorang hehe. 

  
ok, what else. surprise no 2. aku volunteer kerja kat tempat perlindungan kucing. aku memang obses kucing, aku tahu. kalau ikut hati, mahu je aku bela sekor kat sini. tapi, housemates punya pasal, takpelah aku sacrifise sikit. hehe. tak susah pun kerja dia. bagi makan kucing, basuh pinggan dia, bersihkan cage. part baling best mestilah bila nak main dengan diorang. ada yang pemalu lah, ada yang agresif tak ingat dunia, semua ada. ouh, ada kucing parsi sekali. bulu dia uih, sedap buat tidur haha. tapi, ada juga yang garang, habis kena cakar tangan. bad cat, bad cat!!

p/s: banyak sangat nak tulis sampai tak tertulis.  

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin