Tuesday, August 9, 2011

eternity love

I've been abandoning my blog for quite some time, I know. first of all, happy ramadhan people. bulan baik ni, tinggalkanlah mencarut, condemn orang kat blog, bergosip XoXo, etc. a reminder for myself as well. Puasa kalau boleh biarlah seiring dengan solat, ye tak. wajib tetap wajib kan? sah- sah time ni syaitan kena ikat. so kalau masih nak buat jahat, itu nafsu punya prob. 


8/8- iftar dengan ex housemates. dya, ijan dan balqis. alang- alang birthday noreen, datang celebrate sekali. ahh, rindu zaman dulu. sayang teruk kat diorang ni weh. tak pernah berhenti support aku dari dulu lagi. kalau nak fikir kebaikan zaman muda- muda, memang macam tak ada, sekarang pun lebih kurang je la. tapi, masih ada lagi yang sudi ambil berat. *sigh* tak tau nak cakap apa, nak dibalas dengan apa. I'm aiming for eternity love, Insyaallah. 


18/8- assignment ALIN 302. tak start lagi. harapnya rajin sikitlah minggu ni. kalau ikut rasa nak procrastinate, malam tu la baru pulun cari bahan. memang pemalas. esok tu pergi Gold Coast. jangan bawa oren balik this time lagi eh =)


adios. 



Sunday, July 24, 2011

welcoming trimester 2

I've decided to write about my uni life in trimester 2 this time around. I took ALIN 302 (Language Across the Curriculum), ALIN 303 ( Assessing and Researching) and SPAN112 (Elementary Spanish). The first two subjects are compulsory, so don't bother asking me why I am taking those two. I am nowhere near to the word KEEN, well I know they both are important for my career as a teacher-to-be, but duhh, I might as well change my mind and do some volunteering work for UNESCO or World Vision or something. Did you know that UN has declared famine in Somalia? I just can't imagine the situation. I mean, I eat rice everyday, plus ayam goreng, sayur campur la, tak masuk lagi makan luar seminggu sekali walaupun duit takde. and these people? hujan pun tak turun. pity them :( sama- sama doa untuk diorang ok. 

Spanish however, is awesome. I finally met my ruas haha. Buku bertemu ruas? apa translation dalam english aku pun tak tau. in the first AV class, there were like 18 other people that can speak spanish fluently, and I was like whoaa, what the? so, yeah, it's going to be interesting, I can speak real spanish with real people haha, and hopefully by Nov I can  be fluent as well. and let's just hope I can go to Spain or mexico one day. I still can't believe I have a mexican friend who turned out to be one of my good friends in wellington, and I am sooo looking forward to visit her :)

what else? yeah, I have 9 jobs at the moment (still counting? haha) I personally believe that I can manage my time well. lain orang lain style, lain cara. hari- hari kerja, as usual, weekends free, YEAY me! azam baru trimester ni? tak nak procrastinate lagi? daa, itulah yang kau cakap dari tahun lepas hihi. but then, alhamdullillah, tak pernah kecewa tengok result. last trimester, memang kena kasi standing ovation sambil tepuk bahu sendiri sebab walaupun kerja, assignment ALIN 301 last minute sangat, tapi result still ok. definition for OK? oklah tak dapat C haha. 


Wednesday, July 20, 2011

5jun- lake tarawera, opunake and a new car

dari tarawera, kitorang straight ke Opunake. Sebelum tu singgah Auckland sebab nak tukar rental company. sebelum ni naik toyota estima syarikat AceRental. People Mover dia memang selesalah wa  cakap. Boleh tengok kamera siap time nak reverse. tapi tahan sehari je la. waktu cigarette lighter rosak tu, dengan radio, audio sume rosak. Kate je lah kereta mahal haha. 
so pagi tu dah semangat bangun awal, sekali kereta stuck kat parking lot pula. Muddy area tu. Makin kau tekan minyak, makin dalam tayar masuk lumpur. nak tak nak kena tolak. aku jadi driver, tukang tekan minyak. ada satu time tu memang aku tekan tak ingat dunia, amik kau, terpercik lumpur kena tingkap umah. kesiannya adik aku lah. habis baju semua kotor. yang semangat sangat tolak kereta, lepas tu pandai pula duk kat bahagian tayar sapa suruh kan haha.
habis baju sume kotor


then, bertolak la ke Auckland. alhamdulillah, bila guna kereta baru, meaning dapatlah guna GPS. kat auckland kalau kau baca map kertas tu harapanlah nak sampai on time. kemain banyak highway. singgah makan sembahyang buang air besar siap, dahla lama. memang time tu semua naik angin la dengan budak ni. Kabnabkab tu la. geram betul. berak keras ke apa haha. 


otw ke opunake tu, kitorang ikut jalan Waipoua Forest. ya Allah, i tell u, jalan dia horror la weh. tak sampai 30 saat belok, ada belok lagi. teruk dari jalan kuala pilah, jelebu semua. perjalanan dari patutnya 2 jam, sampai 3 jam setengah. punya lama nak habis selekoh. kitorang ingat memang takkan keluar dari jalan tu. kebetulan malam, nasib malam, kalau pagi, memang ada yang muntah berbaldi dalam kereta tu. ayah pula dah penat sebab drive dari pagi. bila dah penat mula lah semua nak emo. aku lah yang paling pening, aku la paling sakit, aku lah paling lapar. aku selotep juga mulut sorang- sorang nanti haha.


nak jadi cerita, aku salah booking tarikh accom. nasib makcik tu boleh cari rumah lain, so kitorang pun dapat 2 buah rumah, belakang pantai you. best giler la. janji sampai 6.30pm tapi ended up 8.30pm baru sampai. ikut GPS punya pasal. amik option shortest distance. amik kau, ntah pape jalan dia bawa. jalan kampung, dengan berbatu- batunya, tak ada lampunya. lepas tu ayah aku cakap, dah lepas ni pakai map kertas balik. ahaha. itulah cerita 5 jun. tak berjalan ke mana pun. memang hari yang memenatkan fuhhh! aku tulis pun penat haha

Tuesday, July 19, 2011

4 jun- geothermal walk, gondola and luge

so 4 jun pagi- pagi kitorang bertolak ke Hell's Gate. Aku pergi rafting, yang lain pergi Geothermal sebelah dia. Aku sorang je dapat kupon rafting sebab nak sponsor semua ala miskin la eden haha. tapi sayangnya, mungkin sebab kedekut wahaha tak dapat rafting sebab air sungai tu tinggi bla bla bla. So aku pun join family pergi walk tu. entry price 30dolar. time kitorang datang dalam 9 pagi so ko bayanglah memang haven family kitorang je ada dalam tempat tu. rasa macam dunia ni aku yang punya :D tapi hujan so sadis sikitlah. dengan poncho nya argh malas nak cerita. kau tengok gambar sudah

so macam tu lah ceritanya. berkepul- kepul asap. sejuk tapi panas. bau sulfur. kau pernah bau? aku pernah haha. macam bau telur busuk. tapi alhamdulillah, seronok dapat tambah ilmu haha. lepas tu kitorang pergi gondola dan luge pula. yang ni no 1 tempat yang WAJIB pergi. kat sini semua bayar masing- masing. harap aku je sponsor bankrap dik :P

 
luge ni main dia senang je. tarik brek, lepas. tak payah ada lesen, asal kau ada common sense, lepas lah main benda ni. umi ingat luge ni apa benda, so dia pun tak heran mula- mula. dah habis track, kemain semangat nak 2nd round. 


Lepas tu kitorang singgah rotorua i-site, pergi mandi. sebabnya rumah kat Lake Tarawera tu tak ade hot water. gila apa mandi air sejuk time winter. kena hipotermia baru tau haha. itu jelah yang jadi 4 jun. nampak macam boring tapi best je. like always =)

Sunday, July 17, 2011

3jun- rotorua, horse riding and a damaged GPS

3hb kitorang bertolak ke Rotorua. first sekali, pergi horse riding. kupon ihsan GrabOne juga haha. adik aku mula- mula tak heran, dia kata kat Fraser Hill pun ada. Hah, yelah, kalau sekadar bayar rm6 naik kuda pusing trak sekali je baik takpayah. Ini 1 jam ok. haha. 
the entrance
kitorang sampai je kena sambut dengan 4 ekor anjing. budak2 ni memang tak mau keluar lah. kita yang duk nz ni taulah anjing ni cuma nak friendly mesra-mesra gitu kan haha. tempat tu memang lawa la beb.
kuda umi, Haiho. Dialah kuda paling lambat weh. Gila slow. 


best experience naik kuda. ada satu time tu kuda tiba- tiba je lari. haha. cuak kot. macam cowboy la nak kena tarik pula tali kat leher dia tu bagai. kuda aku ni dia asyik nak makan je, so pantang stop, dia pun tunduk la. memang kasi jantung jatuhlah, sebab kena pegang kuat- kuat kalau tak mau jatuh kena pijak :) dah kena jadi cameraman lagi. 
with her horse. 
kau pernah tengok kuda berak sambil jalan? aku pernah haha. sumpah geli woi. tak beragak. siap dengar bunyi kentut lagi :D

habis horse riding dalam pukul 12tghari macamtu. dah alang-alang aku pun nak la bawa diorang ni naik luge gondola semua. tapi sebab masing-masing duk lengah, bila sampai gondola, orang tu kata luge dah tak boleh naik. aku pantang sikit benda tak ikut plan aku ni. pastu sebab marah sangat, tergodek GPS, pastu GPS rosak. dah nak pergi Lake Tarawera. so gagahlah beli GPS baru, charge kat Rotorua Library. gila kentang weh tourist benor la duk library tu. last2 guna google maps juga nak pergi cabin tu. 
*next entry, kita cerita pasal Lake Tarawera pula*

Saturday, July 16, 2011

2jun- waitomo, marokopa and assignment

so 2 jun tu kitorang bertolak ke waitomo. nak melawat Waitomo Cave dengan Ruakuri cave. Dua-dua aku grab guna GrabOne haha. tak ada grabone, tak maknanya nak pergi. mahal kot. 
waitomo cave ni terkenal sebab ada glowworm. dalam cave tu tak boleh ambil gambar, tapi lebih kurang macamni lah rupa dia. *tour guide tu cakap kat oz and nz je ada glowworm ni*


When glowing it becomes like this.

By the way I think it is 180 degrees more beautiful if you go there yourselves. Some facts about Waitomo Cave. Waitomo meaning water entering a hole in the ground. The cave is cold and wet and there is river descending from the limestone shaft. That's why lah dia sejuk.

Actually scientific name for the sparkling glowworm is Arachnocampa luminosa. Life cycle dia dari egg---> glowworm ----> pupa ----> adult fly. Masa stage glowworm ni lah dia glow tu, dah pon nama glow kan. Gambar kat bawah ni adalah tail dia. Tail ni lah yang glow tu. Kenapa glow? Sebab reaction between chemical given off by glowworm and the oxygen in the air. Tail ni jugak digunakan untuk tangkap insect pastu makan masuk mulut dia. Tapi yang sedih tu bila dah jadi adult fly, dia akan hidup selama lebih kurang 3 hari saja sebab dia takde mulut untuk makan.

We also had our silent boat ride around the cave. Nampak la glowworm tu suspended from the ceiling pastu cahaya dia reflect kat air. Memang fuyyoooo kan. lol

Before the boat ride, expert guide tu bawak kami jalan-jalan kat dalam gua dulu. Laluan dia kecik yelah gua macam labyrinth. Walaupun limestone dan batu-batu dalam gua tu adalah sangat tempting untuk dipegang but we are not allowed to do that afraid that the formation might be ruined. Nanti pegang jatuh. Pastu kena denda 20000 dolar. 

This is stalactite. It usually comes with stalagmite

Kami juga diberitahu oleh expert guide tu satu butir kecik coet sekecik-keciknya stalagmite atau stalactite tu takes 100 years to form. Keluarkanlah GDC sekarang kira bape tahun nak form stalactites kat atas ni.

depan entrance

Kat luar je amek gambar. Gambar boat kat atas tu kena beli 30 dolar. Lepas Waitomo Glowworm Cave kami pergi Ruakuri Cave pulak. In between ada rehat jadi kami makan dan solat.

Sekarang Ruakuri Cave pulak. Benda special kat Ruakuri Cave ni ialah dia punya spectacular spiral entrance yang bertingkat-tingkat tu. Pening kepala weh pusing-pusing. Rupa dia macam kat bawah ni.

Spiral walk

Duduk dalam gua ni sangat lama dekat nak 2 jam sebab dia adalah the longest underground walk. Penat pulak asyik tengok gua je. Redah aje lah. Kenapa nama dia Ruakuri? Ha ada lah legend nye. 'Rua' maksudnya dua. 'Kuri' maksudnya anjing. Masa dulu ada sorang Maori ni kejar anjing lepas dia jumpa gua kot. Haha. Tak ingat tak ingat. Sebenarnya, Maori ni buru burung lepastu anjing liar serang dia kat entrance gua ni. Begitulah ceritanya, sekian.

Mengikut kata Rachel, guide kami, gua ni adalah gua baby. Maksudnya formation masih baru tapi ada la dalam berpuluh ribu tahun jugak. Kira baby lah tu. Jadi limestone kat sini lebih fragile. Maksudnya kau janga ngade-ngade nak belik-belik batu tu. Oleh sebab masih baby, masih boleh nampak la shell besar kat limestone dia.



Batu coklat kat depan spiral tu ada jugak sejarahnya. Lebih kurang macam ni lah ceritanya. Masa nak masuk gua amek air tu guna telapak tangan pastu basuh muka. Masa nak keluar amek air tu pastu baling ke belakang dari arah kedua-dua bahu. Konon-kononnya nak halang spirit tu ikut kita balik lah. Kitorang pon buat je la, tak percaya tapi saja. Lagipon air dia sejuk best. :D


*description kat atas ni semua dari blog adik aku, dah ada, aku copy paste je la haha. nampak sangat malasnya. source: http://lala-shikin.blogspot.com/2011/07/new-zealand-part-5.html

lepas selesai visit gua ni, kitorang pun pergi la Marokopa. tempat ni 50km dari waitomo. eh panas btul hati haha. hari tu ingat 20 km je. salah aku lah tapi. paling tension tu sebab esok nak gerak ke rotorua, kena patah balik 50km balik sebab marakopa ni macam pedalaman, so tak ada jalan lain nak ke rotorua except than state highway. dah berjalan almost 20km, tergerak hati nak suruh ayah patah balik. kebetulan tak bayar lagi duit rumah, so aku cakap oklah, kita duduk waitomo top10 holiday park je. dah sampai, aku telefon owner rumah marokopa tu, dia cakap aku takde buat booking pun. eh kau bayanglah kalau kitorang dah sampai situ. mau tak menangis takde tempat nak bermalam. ada hikmahlah sebenarnya.  

So malam tu semua penat, tidur krooh krooh krooh, aku sibuk buat assignment. tidur kejap pukul 6, bangun pukul 8. tidur balik pukul 12, bangun pukul 2. macam tu la hidup orang suka buat eseimen last minute. alhamdulillah duduk holiday park, ada internet dalam bilik. tak ada makna pula nak mencari cybercafe untuk submit assignment kan haha. *tq najwa tolong print, hantar eseimen* copy paste punya kerja la wa cakap. quotation berlambak, punya nak cukup 2500 words. so esok tu pergi rotorua dengan hati gembira sebab dah MERDEKA! :D

p/s: wuhuu panjang nya post kali ni

Friday, July 15, 2011

1 jun- Windmill, Mt Taranaki and a cosy house in Opunake

aku rasa aku nak start blogging balik. nak update hari-hari. dulu aku rasa makin tua, makin malas nak bercerita kisah hidup sendiri. tapi ada orang makin tua makin galak, kalau sehari tak kutuk orang dalam blog tak sah haha. so layout dah baru, background dah baru, semangat nak blogging je kena topup sikit. semangat nak blogwalking atau nuffnang tak pelah, aku tak minat haha.


Roadtrip north island kitorang ambil masa 10 hari. bertolak 1jun, dan 10 jun tu family aku bertolak balik dari auckland . macam-macam nak kena settle. accomodation, kereta, makanan. yang tempahnya aku sorang, lagilah hectic. nasib dah booking semua awal-awal sebelum assignment.phew :D

nampak garisan merah tu? ah, itulah jalan yang kitorang pakai. kat nz ni, style highway dia tak macam msia. jarang ada toll. aku jumpa satu ja toll sepanjang roadtrip beribu km tu. best kan. lepas tu pemandangan semua takpayah cakap la. cantik bai. adik-adik semua jakun , asyik nak berenti ambil gambar dengan sheep je. *of coz aku tak kasi, kejar masa dow*

1 jun tu kitorang bertolak ke Palmerston North (palmy) nak tengok windmill. aku drive dulu. kalau setakat estima, memang takde hal. yang nervous nya, bawa auto. haha. ini lah rupa windmill tu. banyak dan besar. time ni angin tak kuat, so ciput je lah dia pusing. aku pun tak tau apa kitorang buat atas tu lama sangat. aku rasa ada yang camwhoring ni :P


 adalah ambil gambar satu keluarga pakai self timer. rasa bahagia giler time ni weh haha. berbaloi la kerja sakan time summer. mana lagi nak dapat experience jalan2 macam ni? tengahari kitorang terus pergi Opunake, ikut jalan nak ke Mt Taranaki. 



Niat kat hati memang tak mau bawa diorang pergi Mt Ruapehu. apa jadah nak main snow time matahari terik? snow pun takde weh haha. eh banyak pula gelak kau ni. ok, sambung sambung. Opunake ni best uolls. rumah besar, muat isi 8 orang. bilik 3, bilik air 2, memang dalam banyak-banyak holiday house, itu no 1 dalam list la. murah sangat pula tu. 
living room je dah haven :)
lookout belakang rumah je. syok habis weh.

ah, lupa nak cerita. tengah nak pergi mt taranaki tu, cigarette lighter kereta utk charge GPS tak boleh guna pulak. aih, wa kalau nak kena baca map, mmg panas la. memang fail habis. so aku pun gagahla beli wall charger baru. sebelum tu riak sgt tak mau bw wall charger GPS tu, kononnya kata takkan la nak rosak pula cigarette lighter @ kabel tu. amik kau. pastu ade aku cerita sehari lepas tu GPS tu pula rosak? memang menangis la berjalan 5 hari pakai peta weh. itu sambung lain haha. 

pic of the day

Thursday, July 14, 2011

Being sick

I've been in a constant pain these few days. Yesterday was the worst. I've been coughing really bad, and so, the tears couldn't stop running down my cheeks. But I cried for something bigger. I sat there, waiting for you to rescue me. I use the word RESCUE because I feel like my heart can just stop at one point and that I can barely see what's happening around me. The ribs and muscles are all sore, like I've just been beaten up by a professional wrestler. I know this might sound like an exaggeration, trust me, I hardly ever get sick, but once I did, I'd definitely go for the word HARDCORE. 


I don't like being sick. Being so called independent and perfectionist person, I found that asking for people's help is embarrassing. at least for me. How I wish I am in Malaysia right now. I'd be treated like a princess, umi would cook me nasi bubur, ayah would constantly wipe my forehead with Aloe Vera water, and my siblings would yell at me asking me to stop grumping about the pain I feel. I guess, I just miss the attention. Family is the best. They are the ones you can count on in any situations.


Thank you mate. Yesterday proved how much I was loved by you. You can cheer on that.


Wednesday, July 13, 2011

wellington at night

aku dah decide nak tulis series ni dalam BM. sebab aku rasa kalau aku tulis dalam BI formal sangat, more to nak orang baca, rather than self pleasure. So here goes.


Malam pertama diorang kat sini, aku buat makan- makan je. Malam kedua after pergi makan aiskrim, singgah courtenay place. Gambar takde. mak aku malas nak upload. hari ketiga pergi beli barang untuk roadtrip kat Pak n' Save, lepas tu pergi Masjid Kilbirnie. semua pun syok jumpa masjid. Then, terus pergi mt vic. Nampak satu wellington, diorang sukalah. ayah siap sanggup call kawan dia semata- mata nak bagitau ada kt puncak wellington. puncaklah sangat :P


aku sebenarnya ada assignment 2500 words nak submit 2 hari lepas tu. sempat lagi aku buat pizza, masak nasi goreng buat sarapan bertolak 1jun tu. takde nak terkial-kial sampailah malam kat waitomo. orang lain tidur berdengkur, aku menguap tahan ngantuk je siapkan eseimen. last minute punya orang haha.




wellington at night

Sunday, July 10, 2011

Hello Wellington, the coolest little capital in the world

It's been a month since my family came to NZ. it was AWESOME. I was thinking of simply copying and pasting the posts of our road trip from my sis's blog, but naa. I rather do it myself. More specifically, I want to dedicate this series to those wanting to go to NZ. Hopefully, these posts help :) 


My family arrived approximately at 3.15pm on 29th of may 2011. They were five of them, ayah, umi, ikin, asma' and kamilah. Along and Edad, sadly couldn't join because I'm on a tight budget :( Out of all places, I first met them in the toilet. Big LOL there! Brought them to my own little mansion, and wallah, ayah got his birthday surprise celebration. 


If you are planning to visit wellington, 3 days are definitely enough. Not knowing where to go? Not having enough money to do bungy jumping? Then, head on to Te Papa Museum. It's the 1st attraction in NZ, as suggested by TripAdvisor. It is wayyyy cool than any other museums in msia, trust me :D *oh i forgot I hardly been to any museums in msia haha*


Te Papa at night. I think there are 7 floors altogether. Brilliant, just brilliant

The next day, they took a cable car past Kelburn Park and Victoria Uni to the top entrance of the Wellington Botanic Gardens. My sis claimed that the lookout was magnificent. She could see the whole city, the harbour and the housing areas. I couldn't agree more! Headed straight to Lady Norwood Rose Garden, and you'll find yourself deeply immersed in the beauty of roses, well, considering it's winter season it wasn't that beautiful-la haha.


Next pit stop is Victoria University of Wellington yahoo! My uni, of course. Taken some pictures at Hunter Lawn *whatever the name is*, a popular spot for Salam Perantauan. Haha. I am so glad umi and ayah got their chance to see my uni, bcoz they are the reason why I am here in the first place <3

ouh, i forgot to mention something. you probably wanna try one of the best ice creams here in Wellington, presenting.... Kafe Eis. 
seronok makan ais krim free ye XD

So I guess that was it. Sorry the sequence of the story was a mess, I wasn't actually there to accompany them during their stay in welly. I've got tests and assignments waiting to be completed that week, pity me :( and oh, there is part II, a night in Welly. Hopefully rajinlah tangan aku ni menaip haha. till then, ya!

Saturday, July 9, 2011

BERSATU 2011 (bringing back the glory of old times)

ingat lagi BERSATU 2010? hah, tahun lepas aku tak join sebab tak ada pingpong. dah itu jelah sport aku pandai main, harapkan netball, memang semputtt. haha. BERSATU 2011, held in Otago, Dunedin from 1st- 5th of July.     Aku bayar almost nzd250+ untuk benda ni, so dalam next post, aku akan complain benda2 yang tak puas hati sepanjang game ni haha.


Sincerely I'd say, my biggest victory is not by winning the gold medal, but, when Syamil asked me to be the captain for the team. It's really an honor. This is the game I love, it's part of who I am. Managing the team, however, wasn't an easy task. Just imagine having to manage 4 guys :) what a job. Weekends never been any busier than the last few months. Worth the struggle, wasn't it?


The triumph cannot be had without the struggle. And I know what struggle is. I have spent 7 years trying to reach my dream. 7 years worth waiting for. why 7? because that's how long I've been waiting for this tournament, that's how long I've been playing ping pong. *I got bronze last time around*  I came to win, but I didn't expect to come first. If you find this statement confusing, know that my definition of WINNING is when I got the chance to represent WMSO. pretty basic, but I love the idea. I know ping pong is not so-called the most awaiting game of the year, I did, feel like an underdog, but who cares? We won. haha.

truth is, it was kinda an easy win. I was hoping the games could go pretty rough. Just saying. Still, I am grateful He made it easy for us. Oh, no tears of glory that day. I was really overwhelmed with joy, I couldn't even stop screaming! 


 we are the champion!
 ping pong team
taken before the game started


Thanks for my team member for all your hard work. Congratulations again to Cristina, Norlina, Khai and me, myself for winning the gold. Go WMSO. Ping pong for life hehe!

I guess, faith is essential for victory.In the end, even if we didn't win, inside and out, I still feel like a winner. “There are victories of the soul and spirit. Sometimes, even if you lose, you win.- Elie Wiesel. 


p/s: one of wmso members asked me if I was once a state player. i used to say no, but now i can proudly say yes, I am, the state player of wellington haha. Sayang WMS0 :)

Monday, June 27, 2011

quick note!

just a quick note. will be updating the blog soon. not that I care who's reading my blog, just that there is this urgency to spit things out from the heart and the mind.  pretty tough today ay?

Wednesday, May 25, 2011

counting the days

Lagi 4 hari je family nak datang. excited tak excited. plannya sampai- sampai je nak buat surprise birthday party untuk ayah. haha, jangan dia baca blog aku sudah. menu: rendang, kek batik, nasi pilau, keoy teow kungfu. 2 tahun dah bai terlepas birthday dia, sweet revenge ar kira ni kan. harap- harap semua pun dipermudahkan. adik- adik perempuan wa pun datang gak. havoc la bergosip nanti. kitorang ni best friends forever, jangan tak tau :D


assignments memang kena pulun habis la. kena siap 3 hari sebelum due date. rajinla sangat aku stay up sampai pukul 2 pagi sekarang ni semata- mata nak siapkan test EPSY ni. inilah masalahnya bila kau ada facebook, twitter, time ni jugaklah terhegeh hegeh nak update blog, nak buat 30days challenge yang ntah apa-apa tu haha. 


plan north island roadtrip pun dah settle. yang kesiannya, time family aku kat wellington ni, tak sempat nak bawa pergi jalan sebab aku pulak pergi kerja tak hingat. ye lah, dah kau nak cuti sampai 5 minggu. memang disaster-lah. tambah disaster bila kau kena mintak cuti bukan dari 1, bukan 2, tapi 8 orang. berbelit- belit lidah susun ayat. nasib tak kena pecat weh. muka semua seposen pulak tu, yelah aku cuti sape nak kemas rumah diorang kan. hehe.


ok, doakan semua berjalan lancar eh. wa nak sambung eseimen ni. adios!

Monday, May 23, 2011

challenge No 6- My celebrity crush =)

In day 6, I am supposed to put up a picture that makes me laugh. thing is, I can't find a good one. the pic folder is too big, thus I'm not wasting my precious time looking at it one by one. So I've decided to slightly change the challenge into " A picture of your celebrity crush". Here goes:

Nick Jonas. ahh, I am soo in love haha

aku suka dia bukan sebab dia tu Jonas brothers, ataupun dia handsome ke. I actually like him because of his husky voice. yang lawaknya, dulu mati- mati ingat suara dia ni, suara Joe Jonas, abang dia. so minat kat abang dia first. waktu tu nampak dia ni dengan rambut kerinting besar, memang macam tak pandanglah kan haha. lepas keluar single Who I am tu rasanya baru tahu dia yang suara serak- serak basah, so I terus LIKE nick jonas. memang mengaku habislah in relationship dengan dia haha. 

I just wish I have the guts to say hi to him in twitter. I retweet his tweet sometimes, tapi bila nak reply tu, rasa segan ya Allah. aku memang, dengan semua crush aku yang lain pun macam ni :D lagi satu, aku suka dia sebab dia virgin. apakah haha. dia ada purity ring ok, so it's like he will remain chaste until marriage. mana nak cari lelaki mat saleh macam ni lagi? ok tolonglah convert islam, tolonglah haha. till then, adios. te amo, nick jonas =)

Saturday, May 21, 2011

challenge No 5- Something that I love, other than love :D

Day 5 - A picture of something you love

I've got heaps of things that I love. Family, is one of them. But considering the fact that I wrote about them before, I'll just write about something else this time around. hmm. here goes:

several of my book collection

I love books, though there are just two books in the pic haha. Strangely enough, I find my sense of belonging through them. even strange, I read the most when eating. tak tau kenapa, tapi dulu kat Malaysia setiap kali baca newspaper je, mesti time tu la tengah makan tengahari, makan malam. memang habit dari kecik. buku cerita enid blyton, fairy tales semua tu memang banyak kesan kicap, tapak tangan, kau sebut je lah, semua ada haha.

Aku pulak jenis yang suka baca non- fiction. kalau tak pun, misteri and thriller. tangkap cintan tambah yang tebal- tebal macam Twilight tu gua pandang sekali lalu je. memang wa tak minat. Taste orang lain- lain, so no big deal haha. Fav aku so far, Superfreakonomics. Brilliant. nak kata masterpiece, tak la sangat, just seronok baca.

Ni sejak datang NZ memang lagi sakan duk beli buku. ada buku belum baca pun. kat sini buku murah uolls. haha short form bukan main. tapi serius. rasa macam haven je masuk bookstore dia. semalam (jumaat) jumpa satu bookstore ni buat massive clearance, isi penuh satu bag $15 je. aih memang laju la kaki wa angkut kan. terasa macam nak start book club pula. siapa nak join? hehe 
   

Friday, May 20, 2011

I'd love to do this once again :D

Day 4 - A picture of something you'd like to do again




Yes, I would be really delighted to find love again. To love someone. To be loved by someone. Cukup 5 tahun ajar aku rasa bahagia, rasa kecewa. you are a good man. certainly not the best man in my life, my dad is :D just that, we never were compatible, you have lots of different views from mine, and your lifestyle.. It doesn't suit me. cukup 5 tahun kita jadi kawan baik ( kononnya kita- kita je tau), penat jadinya bila kena rahsiakan semua benda.


Biar aku jatuh cinta pada orang yang layak, yang namanya suami. Biar cinta tu aku mampu hebohkan pada dunia. bukan mahu diangkat jadi cinta agung, cuma mahu cinta tu bernama. biar lambat perlu ditunggu, biar jadi halal cintaku.


dear, dear, dear. I never resented your existence in my life. after all, you taught me how to love myself just the way I am. ok, habis sesi bermadah jiwang. back to business people. actually, this is what I really want to do once again hehe.




raftinggg... ini grade 2. nanti pergi rotorua, grade 5. yang macam ni punya extreme.




takut tak takut. dah tak pandai berenang. kita redah je la ye yeob hehe.  

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin