Sunday, December 23, 2012

Comeback

hey guys. duh it's been so long since I last updated my blog. seriously I didn't know where to start. just to let you know, if you noticed, I talked about losing some weight and being healthy, and I've made it yeay! so for a starter, here's my facebook page, this is where I share my experience and knowledge about how to lead a healthy lifestyle :)

FitNinja, ChickWarriors


Friday, May 4, 2012

sick

sick of becoming your puppet. sick of how I would always back you up even when I know you would not do the same thing for me. sick of having to pretend that everything is okay when it's not. sick of having to show my brightest smile when I feel like screaming to your face. Just you. I've always been impressed of what you can do. always. hati biar bersih luar dalam. kalau sekadar luar je, nampak baik, takde guna jugak. mind my word. satu hari, Allah nak tunjuk, He will. I've seen one. oops no, multiple that by God knows how many.I'm so sick of your lies

Friday, April 13, 2012

mentally and physicall tired

it's hard to be in this state of mind. in a way, i'm glad i've managed to slowly find my way back but on the other hand, training and clean diet drained me. seriously. they do. lots of people can go to the gym, but what it takes to constantly watch over your food intake, that is a huge work. to watch your friends eating so many delicious food while you stuck at eating only soup, grilled chicken, brown rice. of course as time goes on, i'll start complaining. not that I am not aware this is my choice. the biggest problem is motivation. 


sometimes i cant help but to feel offended whenever my friends questioned my choice of food. i mean, when you eat McD or ayam goreng kfc ke, pisang goreng ke, I say nothing. but when it comes to me, choosing healthy food, like salads then all jaws dropped. if you don't want to respect my choice of food, please, at least don't make fun of them. of me. i swear some people, they just lack of empathy, I feel like punching myself in the face. yes, myself. I am trying very hard to get into the best shape as to qualify for the personal trainer certificate. seriously, who wanna train with a personal trainer that is overweight, or doesn't take his/her own advice? 


then, it's back to home. i love being at home. but, being at home means i won't do my assignments, just sitting at the corner of the living room, staring at my laptop for hours, knowing that there's no good in stalking people's facebook, so all I can do is keep refreshing the newsfeed and hoping for some interesting status to pop out so i can click the button the"LIKE". yeah, that's pretty much how life is at home. I don't even bother to hang out with friends, let alone to go shopping at alamanda, the cats keep me company.


i'm just emotionally and physically tired but i was told by the trainer that the clean diet needs to be continued for at least another 4 months. and dammit, i thought i'm just doing it for 3 months. the result? yes, i can see it but apparently when i look at the mirror, i feel that whatever i'm doing right now is not enough. how do u look at the mirror and seeing yourself as skinny as your sisters? knowing the fact that i can never be skinny, that is why i choose over a strong physique. so bodybuilding it is. 


I'm never good enough for anyone, kan? i thought so. signing off now. in need of cats for my stress therapy session. at least, i would not be judged :D






Sunday, April 8, 2012

just what I need

banyak sangat dah draft entry yang tak kesampaian rasanya nak publish. entah bila. niat nak buat fitness blog sendiri pun tak tercapai lagi. takpelah, niat dah ada. kalau esok Allah izinkan, jadilah ye? 


Lately ni, banyak buat aku terfikir. nampak newsfeed kawan-kawan, pasal istikamah, pasal perubahan, seriously it made me wonder. dulu kalau nak ikut, pakai je tudung labuh. baju pun panjang. makin lama makin hanyut. betul, istiqamah ni susah. bukan boleh tengok orang berfesyen sikit, mulalah nak ikut. untung je jadi orang yang bukan gila shopping baju, shopping tudung. tak adalah jadi mangsa fesyen sangat.


bila Allah dah bagi hidayah tu, orang kata ambil. pastu pegang kuat-kuat. aku ni pula, lemah sangat. tu yang kadang-kadang hidup pun tunggang terbalik. asyik nak emo, asyik nak marah, asyik nak cari pasal dengan orang. jiwa tak tenang punya pasal. alhamdulillah, sekarang newsfeed kat facebook pun almost semua berunsur islamik. macam dipanggil-panggil je untuk balik ke landasan syariat yang betul. 


mohon Allah tetapkan hati ni. Allah...tak tahulah berapa banyak dosa aku dah kumpul. berapa banyak hati aku dah sakitkan. pergi ceramah agama, pergi majlis ilmu, tapi tak lekat dalam hati. teringat status seorang sahabat "If you don't think that Allah listens to you, look back to your life and try to count how many blessings He's bestowed upon you. you will spend the rest of your life counting and still never catch up". Just what I need. I pray that Allah grant me strength to stay and die in this religion. mohon kawan-kawan doakan jugak ye? 


p/s: coming home this tuesday. i can't wait. missing the family so much

Sunday, April 1, 2012

gym vs school

most of the time, i have to admit, I love being in the gym. aku rasa ini je tempat yang aku tak perlu kisah macamana aku kena pakai, macamana serabai pun, macamana berpeluh pun. yes, orang akan tetap pandang kau, tapi aku punya attachment lagi kuat pada gym dari nak kisah pandangan orang tentang aku. I depend on my working out routines too much that every single time I get stressed, gym is the first thing that comes into my mind. kena sprint hari ni. kena lari laju-laju. *sigh*


aku kalau mood swing pun, memang aku duduk gym je. kalau boleh berkhemah kat gym, memang dah lama buat. aku rasa tenang. aku tau, bunyinya pelik. tp, bertahun-tahun, aku depend kat orang, orang jugak yang buat aku kecik hati, buat aku marah. bukan, bukan aku marah dengan sesiapa. aku pun manusia biasa. aku pun kecikkan hati orang jugak. the point here is, aku dah tak nak depend kat sesiapa. biar ini jadi hidup aku.  


Lagipun, tengah tak ada komitmen ni, senang sikit nak pergi gym. tak perlu nak msg sesiapa, mintak izin nak pergi gym ke, ape ke. aku ni yang tak berkenan sangat, kalau buat strength training tu, banyak je mata nak memandang. as if tak pernah tengok perempuan pegang dumbbell kot. tapi aku macam faham je sebab malaysia kan? kau nak expect apa. tambah sekarang ni trend orang datang gym, bina badan. patutnya make that exercise as your lifestyle, ni lebih pada nak show off body, susah la bro. duduk dalam gym pun rasa panas je hati ni sebab tak supportive langsung environment. Hati abang aku la haha.


esok kalau ada rezeki lebih, lepas habis kontrak mengajar, aku jadi personal trainer la kot. aku rasa dah tak ada interest dah nak buat course ni, tapi dah alang-alang 4 tahun, lagi berapa bulan je tinggal, maka marilah kita sama-sama buat yang terbaik. walaupun bunyi agak hipokrit di situ sebab eseimen pun buat last minute, takpelah kan. at least ada effortnya. 

Friday, March 30, 2012

just letting you know, I love you

I have so many things to blog about. so many that I do not even know where to start. My guess is that all of my siblings are already aware of my blog. adik aku yang paling bongsu tu kan, dia boleh siap copy paste profile aku ni ha. Sampai part "FYI, ashburn is my dad. Real one. he's a Malay though" tu pun ada. Haha. Senyum sendiri la weh. Bagus jugak diorang tahu. sometimes, ada benda yang kau tak mampu luahkan face to face, tapi boleh tulis kan? So here goes, to all of my siblings.


I was heartbroken when I read your blog. the fact that you do not feel that we love you. if only you knew. i grew up with the same kind of feeling, you see. I despised my teenage years and I blamed my parents for so many wrong reasons. you couldn't see our good intentions, not yet. Soon enough, you'll understand this. Kau marahkan edad, sebab dia selalu cari pasal dengan kau, kan? Kecik- kecik dulu, along tu, bukannya nak layan aku elok-elok pun. hari-hari gaduh. aku dulu siap baling periuk kat dia, kau nampakkan satu periuk nasi yang dah kemek tu? skrg ni, along tu la satu-satunya lelaki yang sokong aku buat training dalam gym, lelaki lain, bila aku sebut je pasal weighlifting, ha semua malas layan. dia rasa perempuan patut duduk rumah je. ok, selingan lah ni kan huhu. bila kau dah sampai umur ni, baru kau nampak sayang abang kau, sayang kakak kau. it takes years, believe me. but you'll get to this point. your brother is just being protective. sometimes, overprotective. Dia tak nak kau kawan dengan orang yang salah, sebab tu kau nampak kan dia mesti nak marah kau je setiap kali dia nampak kau hang out dgn kawan-kawan kau tu kan? 


rasa macam hati ni kena siat-siat je bila aku fikir balik zaman remaja dulu. giler ape ikut fesyen entah apa-apa, 24 jam melawan cakap umi ayah, konon kawanlah paling cool. kau tengok kawan sek menengah aku, berapa orang je stay? boleh bilang dengan jari, dik. kalau boleh aku tarik setiap perkataan yang dulu aku guna utk sakitkan hati umi ayah, kalau boleh. I don't want you to grow up making the same mistake. No one in this family would tell you how much they love you, but they do, in every single way. 


Even aku ni tengok kau, jealous. bahagianya jadi anak bongsu. ada satu time tu, waktu kau kecik, aku tak sengaja terjatuhkan kau. Siap kena pukul, tau? kata umi, tak pandai jaga adik. menangis weh, semalaman menangis. Aku pun kecik juga time tu. darjah 5 kot. aku fikir waktu tu, umi lagi sayang kau dari aku. Now, I do hope that she loves you more than me. sebab aku dah rasa betapa banyak kasih sayang dari family kita, sampaikan aku tak rasa nak berkira dah. 


Umi tak bagi kau something, bukan sebab dia tak nak. ada sebabnya. ayah dulu, kalau mintak duit, mintak rm1, dapat rm1 je la. tak ada lebih, tak ada kurang. aku fikir, kedekutnya ayah aku ni. bila besar macamni, baru nampak penat lelah ayah kerja. dia simpan duit untuk family. sebab tu dia taknak boros. kau esok, bila kau ada duit sendiri pun, baru kau tahu penat mana nak cari duit tu. ada ayah pernah cakap, dia jarang beli baju baru sebab nak dahulukan beli baju anak-anak? umur tua macam ni baru nak realize pengorbanan ayah, sakit, sakit hati ni, dulu tak cuba nak jadi anak yang memahami. 


untung, kau ada 5 lagi adik beradik kat atas. semuanya boleh jaga kau. boleh tengok- tengokkan kau. dulu aku kerja penat-penat kat NZ pun, sebab nak bawa adik beradik, may ayah datang sini. bawa duit balik Malaysia, sebab nak tolong family kita, sekadar yang mampulah. bahagia hati, tau, bila dapat belanja adik-adik makan? itu bahagia aku jadi kakak. I can sacrifise anything for my family. I always tell you, jangan, jangan kawan dengan orang yang salah. belajar rajin- rajin. sometimes, orang marah, bukan sebab dia benci. dia takut kau buat pilihan yang salah. zaman sekarang ni lagilah. macam-macam benda boleh jadi.


at least, lapang hati aku bila kau kata, seburuk mana pun family aku, aku tetap sayang diorang. Family, dik, is the only one yang takkan berhenti sayangkan kau. tengok, betapa buruknya perangai aku dulu, kalau umi ayah tak sayang aku, agaknya sekarang ni dah dibuang. jadi sampah masyarakat je. tak ada nak berjaya sampai sekarang. I would give anything up so that you wouldn't go through what I've been through at school. Diejek sebab rupa, memang sakit. tapi, nanti kau belajar, kau belajar jadi orang yang lagi kuat. and I promise you, one fine day, when I have the money, I would do anything I can to help you. sayang aku kat kau, dik. sayang. aku ni dulu, bila ayah ada kat tempat earthquake kat padang, indonesia tu barulah menyesal, barulah nak bertaubat, taknak sakitkan hati dia lagi. you don't want to feel that, trust me. coz if you lose one of your family members, I can guarantee you, the wound heals, but the scar remains. 


Jangan jadi macam aku yang dulu, dik. kalau aku salah,then aku yang salah. kadang-kadang kakak, abang ni tau dia salah, tapi ego masing-masing. taknak mengaku. panjang dah aku tulis ni ha. Please, do know that we love you. jangan ada sikit pun kat hati tu yang kata kitorang tak sayangkan kau. setan yang bisik tu. ok. aku tak mau tulis dah, teruk sangat dah menangis ni. Huhu
     
i miss the good old times :D

Wednesday, March 14, 2012

the end of our Euro trip

2 hari terakhir kat Europe, tinggal aku dgn aishah je. kalau ikutkan, memang nak duduk lagi lama. tambah- tambah bila 25 & 26hb tu Christmas. tube tak ada, bas tak jalan. duduk rumah je la. call airasia, nak stay sampai 28hb. duit ada tak ada, fikir kemudian haha. tapi sebab dah check in, tak dapat la nak stay lama lagi :(

25hb tu memang bosan la. nak berjalan pun tak dapat. tuan rumah pergi makan kat rumah kawan dia. kemas barang nak balik Malaysia, then aku dgn aishah decide nak masak untuk diorang. banyak berjasa diorang ni. kalau tak ada diorang, memang banyaklah duit habis duduk kat hostel. so, aku masak ayam lemak, aishah masak ayam masak merah. licin. alhamdulillah. seronok tengok haha. kebetulan ada birthday celebration salah seorang housemate tuan rumah ni. kitorang siap bagi coklat dari germany kot. haha.

26hb, bertolak pukul 10 pagi. sempat masak nasi lemak siap. and..sempat lagi kitorang pergi tengok boxing day sale. depan rumah je pun. aku sempat grab satu bag je. tak dapat tambah beli kasut Clarks sebab takut lambat sampai airport. sob sob. btw, Clarks pun murah kat sini. mintak tolong kawan-kawan kat London ni bawakkan beg. Baik hati betul. teman sampai ke stesen bas lagi. susah payah je bawa bag kitorang yang berat ni hehe 


aku kira, banyak pengalaman manis dapat sepanjang berjalan ke europe ni. lebih penting, dapat jumpa ramai kawan baru yang baik-baik semuanya. terharu sangat layanan diorang. Insyaallah, stay kawan sampai ke akhirnya. Harapan, semoga dapat pergi europe balik. Honeymoon sini sedap jugak ye? haha. next time, nak tour satu germany dengan pergi Spain. Spanish aku pun makin lama makin tak ingat. Thank you all. Much love from Att. chewah XD

Tuesday, March 13, 2012

In London

 Day 7, 8- orang kata, dah alang-alang ke London tu, biarlah jejak kaki ke Harrods, ye tak? time ni pulak memang tengah christmas sale. wa cakap la, memang murah giler barang kat sini. that explains asal ramai je mampu pakai barang branded kat sini. setakat GAP, FCUK, tu semua orang tak pandanglah. ZARA, DKNY. haih. itu sebab orang kata tak perlu berlagak kalau boleh beli barang-barang berjenama ni. alih-alih kat UK juga half price dr kat msia. tapi beli barang jenama Harrords je lah kat sini. handbag umi, wallet ayah. ada aku beli satu beg tu, kat sini dalam 10 pound rasanya, so rm50+, tengok kat KLCC, rm99. tercekik I. 


in front of Harrords
harga bear je dah 200pound. giler XD
lepas habis beli semua, pergi London school of economics and politics. Zaki bawa pergi kolej dia. kolej orang-orang pandai hehe.



then, kitorang pergi makan kat Bayswater, tempat Malaysian Hall. sedap dan murah. kitorang beli souvenir pun kat sini. Ada banyak deret kedai, so harga memang durian runtuh la. memang borong untuk family. tshirt london terutamanya haha. Esok pula, pergi ke Oxford St. beli baju sikit, nak cari jam tapi tak jumpa. Last-last beli kat airport je. 

Sunday, March 4, 2012

3 months is all I need

last post, 13th of feb. fuh. kalau dalam dunia blogging tu, memang kira lama dah tu. So many things have happened, so many things have taken place. Never ending assignments, as usual, is in the top of the list. Plus the depression of living in sg petani, sorry to say. I feel sorry for myself, I'm so used to living in a big city, duk kampung sikit, mulalah mengeluh. haish. not that sg petani is really a kampung, I wouldn't put it that way. Just that. well. No attractions, no scenery. No nothing.


But ah. At least there are gyms around here. A very good news for me. and so, I decided to join Empire Gym for 6 months starting from last February. Actually, am doing a 3 months training so that I'll be in my best shape to take on the Personal Trainer Course. and for Umie's wedding as well haha. 


Well. gym. what can I say about gym? I have to admit, it has been my second home ever since. I go there 5 times a week, train as hard as I could. Tabata, HIT, weightlifting and many more. I'm pushing way beyond my limit. I found it funny that sometimes I could be underestimated by the men in the gym, and sometimes to be stared at, as if I'm an alien stranded on earth. Of course, girls doing weightlifting? a big no-no in Malaysia, especially when you hear that silly misconceptions about being bulky, looking like Arnold Schwarzenegger, etc. Ridiculous. I've been lifting weight since last year, and believe me, you'll build muscles, but not like guys- la. haish. and of course, don't ask me to give up on weightlifting. If you find it funny for girls to do lifting, then you are more than welcomed to just sit in the corner and brisk walk on a treadmill like a girl. I ain't ordinary girl :)


About the 3 months training? oh. that involves clean diet as well. Meaning that, I can't eat deep fried food, I can't consume too much sugar. Sambal, santan, nasi lemak, roti canai, lupakan. it's all about determination now. I can't believe it's been 1 week since I last ate lauk berminyak ok. for future, yes, for future. 


i'll probably end up as a personal trainer. who knows, who knows.. 

Monday, February 13, 2012

Day 13-Christmas Eve in Germany

Our last day in Munchen. sedih tak sedih woo. suka giler dengan germany. So, first thing first, breakfast rumah kak Mima. haa, inilah kakak yang kenalkan kitorang pada Pa'in. Nice sangat. Borak borak, siap tumpang tandas lagi, akibatnya tertinggal train haha. Hari ni ada tourist guide baru weee. Senior Aishah dgn kawan dia. Pa'in nak pergi aaa...aaa. tempat lain la sebab tu dia tak dapat teman. yang bestnya, kawan Pa'in ni dah siap-siap beli Bayern Ticket so kitorang tak payah bayar transportation utk hari tu hehe. Mula-mula pergi Marienplatz balik, cari souvenir. Jumpa Hard Rock Munchen tapi da tutup. Christmas Eve katakan. pukul 2 je semua lengang. 


With Pa'in.

then we went to BMW Weltz and Museum. tutup jugak T_T oh btw, sebutan W kat sini is V. so BMW jadi BMV hehe. pergi makan KFC kejap, insyaallah halal, then carik masjid la. sesak kot time ni sebab orang kahwin. Dalam pukul 4 ptg macamtu, pergi Alllianz Arena. Tarikan kat sini sebab dia akan pasang lampu stadium malam-malam. tapi time kitorang dtg, pun tak ada lampu. ok serius rasa jahat giler germany time ni haha. 



sebab dah tak ada apa nak ditengok, kitorang straight pergi airport. Kitorang belanja la matnor and izham dulu sebelum naik flight. ye lah orang berbudi, kita berjasa..ke berbahasa ntah..haha. tapi drama giler kat kedai coffee tu. berlagak lagi pandai cakap german, padahal nak mintak hot chocolate je kan, sekali orang tu reply dalam german jugak aaa menggelabah panggil izham suruh translate. haha. pengalaman, pengalaman. 


So, that's the end of our journey in germany. dapat gi munich pun bersyukur haha. tips kat germany, hmmm.. not much. senang berjalan sini. orang peramah. ohh, bawalah duit banyak sikit. souvenir sini pun cekik darah. nak shopping memang tak mampu den hehe. 

Thursday, February 9, 2012

Day 12- Salzburg, Austria

Plan hari ni ke salzburg. Austria. tau mana austria? yang ibu negara die Vienna tu. tapi vienna jauh sangat huhu. Ni dapat pergi salzburg pun sebab 1 jam je dari rosenheim, and boleh guna Bayern Ticket. Siap bawa passport, kononnya nak dapat cop austria tapi haha, haram la nak dapat. macam dari kedah masuk sempadan thailand je rupanya. 
otw ke salzburg. lawa, seriously lawa
HELLO salzburg!
salzburg ni kecik je. Sampai dalam 11.30am, pukul 3 ptg dah habis round.  Kat sini banyak alleys. Pusing celah mana pun dapat keluar balik. Pergilah mozart birthplace, Salzburg Universitat, Christmas Market (again!). Ada satu palace ke fortress ntah, lawa sgt sebab atas bukit, tapi sebab winter so tak dapat naik. Kena guna cable car nak ke puncak. Muka hampa je T_T
fortress tu
Mozart statue

brilliant piece of art
Bila berjalan, haruslah lapar kan. alhamdulillaha ada restoran india halal.Mintakla chicken black pepper. Tumpang sembahyang siap.

black pepper chicken
Pastu berjalan lagi sampai dah tak ada hala tuju haha. seperti biasa, ada garden je kitorang redah. 

Souvenir salzburg memang mahal. satu je dalam 5 euro. cekik darah betul. Mentang-mentang negara kaya T_T Dalam pukul 4 kitorang amik train balik ke munich. dalam 2 jam gitu. Sepanjang journey kitorang naik train ni, memang amik seat 1st class je weh. Bayar untuk 2nd class. Malam ni pula kantoi kena tangkap. Dah silap naik train laju. wahaha. Mau kena denda patutnya. tapi sebab kitorang bawa keluar map, tak cakap german, officer tu pun kasi chance la. Lepas akhirnye :)

Balik Munich konon-konon nak pergi Allianz arena tapi tersilap info terus pergi ke BMW Welt and Museum. Dah tutup la seperti biase, winter pfttt. Lampu je lawa. Itupun pergi sekejap sebab Pa'in ak belanja makan luar. Indian restaurant lagi haha. Kali ni dia bawa senior aishah dr MRSM batu pahat dengan kawan dia lagi sorang. 
pic POYO of the day haha
and that, is the story of Salzburg =)

Sunday, February 5, 2012

if that's the way you want it, then, fine


Thanks. dah 5 tahun, tapi orang macam kau tak pernah gagal buat aku rasa macam loser balik. 5 tahun dah. Aku dah hampir nak lupakan hidup yang dulu. Aku dah kutip semua hinaan, cacian, ejekan orang tu untuk aku jadi orang yang lebih baik. Tapi, ada kau kisah? Berita baik dia, aku percaya what goes around comes around. Sebab tu, hari ni aku nak ucapkan tahniah. Sebab bila satu hari nanti kau rasa apa yang aku rasa, then baru kau tau tinggi ke rendah langit tu. kau jadilah loser sorang- sorang.


Even kalau hidup aku ni pathetic sangat pun, kau tak perlu lah remind aku sampai macam tu. bergurau, kau kata? you are not even my best friend to say things like that. kau dah sakitkan hati aku. And a simple sorry wont change everything. A little heart to heart wont heal me in a second. So, lepas ni aku nak main jauh- jauh dari kau. Aku dah fed up jaga hati orang, padahal kau, kau, kau tak pernah pun buat the same thing to me. Kenapa? sebab aku tak cukup important pun untuk jadi someone important in your life. Fine..fine.

Saturday, February 4, 2012

Day 11- Munchen, Germany

Hari kesebelas, jugak hari pertama kat Munich. What a feeling. I've always been excited when it comes to visiting Germany. naik Easyjet, flight murah macam Ryanair jugak, tapi much better. SANGAT! sampai je, kitorang pergi beli tiket train dulu. 31 euro for bayern ticket, for up to 5 people. sebab aku dgn aishah je, kira kena bayar banyak jugaklah. cuba 31 bahagi 5, tak ke jimat. tiket ni cover satu bayern, sebab rumah member tu kat Rosenheim which is about 40 minutes from Munchen. kalau duduk town, murah la sikit, tapi kena bayar lak untuk hostel. ni dah ada member, baik tidur free kan haha. yang bestnya, punya skema beli tiket mahal bagai, satu hari sepanjang kitorang naik turun train, tak ade sorang pun conductor yang datang check tiket. sedikit T_T di situ haha.


mula-mula sekali, kitorang pergi Marienplatz. aku rasa ini macam bangunan kerajaan tapi rupa dia macam cathedral pun ada jugak. 
oh ye, waktu ni munich dah snow. syokla weh. putih sana sini. snowfall je takde.kat english garden ada sikit. excited macam tak pernah jumpa snow pulak. pastu, kitorang pun jalan la lagi ikut suka, sampai lah Ke Ludwig Maximilian Universitat (LMU).  

Next, English Garden pulak. Memang jenuhlah jalan kaki, besar gler garden dia. obviously takde orang kan, sebab ye lah winter kot. jalan lecak. tapi disebabkan sadis je london takde snow, gagah jugakla dengan boot phua chu kang tu berjalan haha. kaki memang numb, freezing habis.






Jalan punya jalan, semata-mata nak sampai ke Chinese Tower ni. motif? nak pergi tengok chrismas market. AGAIN. padahal, satu market pun tak beli barang. haha
 

Berjalan time winter ni, memang tak sah kalau tak singgah pekena kopi @ hot choc. sebelum gi umah member, gerak ke Bahnhof (train station), kita minum dulu. germany ni best, sebab orang dia helpful. one of the safest countries in the world. beza sgt dgn Paris. mostly diorang tau cakap English, even kalau tak pandai pun, dia akan mintak orang lain translate-kan. mana la tak jatuh cinta kan haha. 



dalam pukul 5 petang, kitorang pun gerak la rumah member ni. Pa'in dengan Nadiah nama diberi. sweet giler, siap masakkan nasi, lauk ayam. ni, kalau tidur pukul 8mlm pun dah rasa macam 12tgh malam. ala standard winter. pfttt. esok pergi austria. tambah lagi satu negara baru haha. 

Thursday, February 2, 2012

Day 10- Luck of The Irish

So, hari ni Aishah dah tak teman kitorang. so off we went to town by bus. tips kalau berjalan kat negara orang ni, jangan takut nak explore tempat2 dia. tapi, biarlah  jadicerdik sikit. bawa map, bawa duit, bawa hp. kalau sesat pun, at least boleh tanya local people kan. so, sampai town tu, kitorang plan beli boot nak ke germany tu je lah. ingat nak beli beg Clarks tapi duk tangguh-tangguh, konon germany lagi best kot, sekali perghh barang german mahal. huhu. 


cuba teka bangunan ape tu? Post office yaww

best macamni, hari2 nak pegi hantar surat.mengada :p
hari ni kitorang decide nak jalan-jalan je. dublin ni memang relax sangat, tak terkejar-kejar sebab tourists pun tak banyak. better than london. then, kitorang jumpa Leprechaun. excitedd.. nak amik gambar, tapi kena bayar 1 euro. hehe. bayo je le. bile lagi tak?
Luck Of The Irish
pastu cuba korang tengok orang yang pegang signboard iklan belakang aku tu. aku rasa, inilah uniknya dublin. sebab diorang ni kerja dari pagi sampai petang pegang iklan tu. lain dari yang lain 

then, jumpa hard Rock Cafe. apa lagi, masuklah. 


 tidak dilupakan, taman sekitar dublin haha.

nak jadi cerita, on the way nak balik ke rumah, silap naik bus. entah mana-mana perginya. dengan takde hala tuju, berhenti je kat bus stop satu ni, and amik teksi balik. kenalah caj 18euro. kelam kabut ni pack barang nak ke airport. keluar balik, tunggu bus ke airport. tadi waktu aku sesat, banyak pula aku nampak bus ke airport. time aku nak cepat ni lah, sebijik pun tak nampak. kitorang pun tawakal la amik bus ke town, then dr town amik bus direct ke airport. mahal skit la yang ni, dlm 6 euro. bus biasa tu, dalam 2 euro je. aah bantai, asal tak tinggal flight kan. dalam bus tu, tiba-tiba tak jumpa hp. DRAMA. menyampah aku haha. so, Huda housemate aishah pun datanglah naik teksi ke airport. kalau tak ada huda, memang... memang aku dah rembat Samsung Galazy S2 haha. (takde motif pun citer pasal benda ni kan, saja nak kasi panjang entri haha)

balik, naik ryanair ke Gatwick Airport. Esok 6pagi flight ke Munich, germany. sebab check in pukul 4 pagi, kitorang pun tidur airport je. selesa je, walaupun bising construction. tapi, memang berdebar sebab memang germany la yang paling ditunggu hehe! 

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin